Anna Rutz – aktuell i Nacka konsthall i mars!

“ – Anna har ett absolut gehör för form. Hennes konst är både sinnlig och konkret på samma gång. Jag ställde ut Annas konst för 7 år sedan och har länge velat följa upp den utställningen. Jag är så nyfiken på hur hon ser Nacka.”
Nanna Leth, konstsekreterare i Nacka kommun

Den 17 mars är det vernissage för Formationer av Anna Rutz . Vem är Anna och hur ser hennes relation till Nacka ut? Vi passade på att ställa några snabba frågor till Anna mitt i förberedelserna inför Formationer.

Kan du beskriva din konstnärliga process, vad inspireras du av?
Jag tittar mycket på arkitektur och har gjort det under hela mitt konstnärsskap. Jag inspireras både av helheten men även arkitektoniska detaljer. Det kan vara allt från en yta, en form, ett mönster, ett material eller en färg på ett byggnadsverk som sätter igång tankarna.

Du arbetar med lera, kan du beskriva varför leran fascinerar dig?
Det är själla känslan av materialet och att det är så formbart. Också att känslan mellan olika leror kan skilja sig är fascinerande, där den släta leran till den grovt chamotterade leran ger olika uttryck vilket tilltalar och inspirerar mig. Även färgen spelar stor roll i skapandet – allt från kritvit till svart lera – och samspelet med glasyren.

Hur ser din bakgrund som konstnär ut?
Efter Konstfack Keramik och Glas blev jag medlem i Konshantverkarna och har arbetat med min egen verksamhet sedan dess. Jag har ställt ut både separat- och i samlingsutställningar över hela Sverige med allt från rena bruksföremål till mer konstnärligt inriktade föremål.

Till sist, vad har du för relation till Nacka?
Jag har bott i Nacka i precis 14 år och har förutom med min egen verksamhet parallellt även arbetat som keramik, bild och formpedagog i över 10 år i Kulturhuset Dieselverkstaden. Går man i skola i Nacka kan man mycket väl ha träffat mig i någon verkstad, antingen i min egen eller i Dieselverkstadens.

Tack! Vi ser mycket fram emot din utställning.

Varmt välkomna till vernissaget klockan 13 lördagen 17 mars

« tillbaka