Fritiofs formsal

Fritiofs formsal används för keramikkurser och är i nuläget fullbokad av kursverksamhet.

Bredd: 8 meter
Djup: 10 meter
Lägsta höjd: 2,70 meter

Antal sittande: ca. 12.  Rullstolar: 5

Teknisk utrustning:
4 st elektriska drejskivor
Brännugn
Wi-fi
Beskrivning av Fritiofs formsal: Rullstolsanpassad entré, stolar, bord, rinnande vatten, takfönster.

För mer information kontakta: Lena Larsdotter, producent Kulturhuset Dieselverkstaden.
Telefon: 070-431 90 79

 Prislista: Taxor och avgifter i kulturnämndens lokaler för kulturverksamhet

« tillbaka
Fritiofs formsal

Om Dieselverkstaden och Sickla köpkvarter

Dieselverkstaden är Nacka kommuns största kulturhus och innehåller bland annat bibliotek, klätterverk, två scener, ateljéer, konsthall och lokaler för både kulturell verksamhet och konferens.

Sickla köpkvarter är ett område där gammalt fått möta nytt, där man tagit vara på de gamla fabriksbyggnaderna, renoverat dem och samtidigt bygger nya bostäder. Nobelberget är granne med Sickla och knyter ihop Hammarby Sjöstad med köpkvarteret genom nya Sicklastråket.

I Sickla köpkvarter finns det gott om parkeringsplatser och det är enkelt att ta sig hit med buss eller tvärbana.

 

Vem är Fritiof?

Fritiof Sandberg, född i Småland, började arbeta åt Atlas Diesel den 17 augusti 1916.
I 32 år stod han vid en svarv med det som beskrivs av kollegorna som ett “småländskt lugn”. Fritiof tog itu med stötestenar och besvär utan att göra så stor sak av det och var en riktig klippa på fabriksgolvet.

Fantastiskt är att han vid 85-års ålder fortfarande arbetade vid sin svarv med stor yrkesskicklighet och i samma takt som sina yngre kollegor. Under alla 32 år var han endast sjukskriven vid ett tillfälle, det framgår inte vad som föranledde sjukskrivningen.
Fritiof tyckte om sitt arbete och sina kollegor, men började vid 85-års ålder tycka att resorna mellan hemmet på Torsgatan 73 och Dieselverkstaden var lite stressiga och besvärliga med trängseln som redan fanns i 1940-talets Stockholm.
Källa: Nacka lokalhistoriska arkiv

Vi vill på detta sätt hylla dessa människor som arbetat i dessa lokaler där vi nu går på kurser, ser teater, fikar med mera. Blir du nyfiken på Nackas historia? Boka gärna ett besök i Nacka lokalhistoriska arkiv som finns på entréplan.