Lärande för barn med musik och ljud som redskap har kommit i fokus i ett flertal projekt och studier under de senaste åren. Många avhandlingar idag behandlar ämnen som om hur musik förbättrar ungas förmåga till lärande, förbättrar gruppkänslan, förbättrar ungas sociala kompetens, lär vår hjärna att nyttja större delar av sin kapacitet etc. Under denna halvdagskonferens tar vi del av hur två av Europas mest spännande barnmusikorganisationer arbetar.
PROGRAM
13:30 Inskrivning
13:45 Föredrag: Musik och rörelse – ett språk att uttrycka och kommunicera
Talare: Vincenzo Stera, docent
På Casa della Musica i Trieste, Italien är musik inte ”bara” en självklarhet från födseln. I det musikaliska centret påbörjas kontakten med musik innan födseln – när barnet fortfarande ligger i sin mammas mage. Barnverksamheten är utvecklad och drivs av docent Vincenzo Stera, som i denna föreläsning ger en inblick hur han och sina medarbetare arbetar med ljud och musik som redskap under barnens uppväxt. Docent Stera arbetar sedan många år tillbaka som konsult över hela Italien, där flera skolor och förskolor arbetar med hans metoder.
Ca 14:45 Föredrag: Sound Playground – i alla barn finns en kompositör
Talare: Anouk Diepenbrouk, head of the education department of Bimhuis & Muziekgebouw aan ’t IJ
I Amsterdam och närmare bestämt på Musiekgebouw drivs Muziekklangspieltoun (Music Playground). Verksamheten leds av Anouk Diepenbrouk och har sedan start fått ryckte om sig som en av de mest innovativa ljudprojekten i Europa och flera länder har tagit efter deras verksamhet. Music Playground är en uppsättning högteknologiska ljudinstallationer, som utvecklats av musikpedgoger och konstnärer. Alla installationer gör det möjligt att i grupp komponera musik, utan några som helst förkunskaper – och i en framtid kanske även över gränserna i realtid.
Ca 15:30 Paneldiskussion: Gränslös kvalité
Deltagare: Anouk Diepenbrouk, Gabriele Centis, Patrik Lindgren
Idag stannar gärna kunskap och erfarenheter hos arrangören eller forskaren. Vi släpper samtalet fritt för att reda ut hur vi ska bli bättre på att nyttja befintlig kunskap, ta del av innovativ arrangemang, nyskapande erfarenheter snabbt och hur vi ska skapa givande samarbeten för att upprätthålla en bra kvalité.
Hjärtligt välkommen!