Rörelsen får aldrig rynkor?! – Dansföreställning

Var Stora scen
Längd: ca 60 min

Koreograf

-Elin Hermansson

Rörelsen får aldrig rynkor?! är en dansföreställning om en grupp 70-åriga kvinnor från småstaden Alingsås som plötsligt tar plats på scenen i en minst sagt oväntad dansföreställning. En berättelse om djup vänskap, glädje, rädsla, cellgiftsbehandlingar och att våga ta plats. 

Föreställningen ställer frågor om vår tids syn på den kvinnliga kroppen, om vilka som har rätt att synas på scenen, om åldrande, om dans och identitet. Den utmanar vår tids fixering vid ungdomen, och den besatthet av den perfekta kroppen som präglar vår tid. Föreställningen är en del av community dance- projektet Rörelsen får aldrig rynkor?! som har kunnats ses på scener i Västsverige under fjolåret och nått stort genomslag hos publik och media samt erhållit Scenkonstgalans pris 2015.

Koreografen och danspedagogen Elin Hermansson utbildad på Dans och cirkushögskolan i Stockholm kände en stark avsaknad av den äldre målgruppen på de traditionella dansscenerna och bestämde sig för att skapa en förändring. Tillsammans med åtta handplockade kvinnor från simhallen, gymmet och andra ställen i hennes hemstad Alingsås har hon skapat en dansföreställning som gestaltar åtta sidor av ett liv där allt får rymmas.

Hon menar att, när man har levt större delen av sitt liv så finns det mycket i bagaget i form av erfarenheter, minnen och upplevelser, stora som små från olika historiska episoder i livet som behöver lyftas fram i ljuset och som kan vara givande för många att ta del av. I dansföreställningen har hon undersökt vad som händer när dessa dolda skatter plockas fram och väcks till liv genom tal, dans och rörelse?

Vidare vill hon lyfta frågan och problematiken kring vilka kroppar som får synas och ta plats i scenrummet. Det finns en gammal fördom om att en dansare är slut vid 40 år, frågan borde snarare vara vilken dans och rörelse som tar plats vid denna tidpunkt och framåt. Tänk om den tydliga bäst före datum som finns inom dansens värld skulle ersättas av ett bäst efter datum.

Nominering Scenkonstgalan 2015

En föreställning om att vara människa i vår tid, som berör oss på djupet. En viktig hyllning till kroppar som levt.

I en åldersfixerad värld och bransch bryter den här dansföreställningen normen kring vilka kroppar som får synas och ta plats. Som dom själva skriver, istället för ett bäst före datum, kanske det ska finnas ett bäst efter datum.

 

 

 

Boka din biljett här!
« tillbaka
Rörelsen får aldrig rynkor?! – Dansföreställning