Sånger från bottenvåningen

Datum 23 april, 2023 Lägg till i min kalender
Tid 14:00-15:15
Var Stora scen
Målgrupp Vuxna

 – en minimalistisk tangomusikal med maximalistiska känslor.

”Sånger från bottenvåningen” är en musikteaterföreställning med sånger ur den finska tango- och schlagerskatten i svensk översättning.

Köp biljetter

En vemodig komedi om det gifta paret Silja och Viking som försöker hitta tillbaka till passionen och den finska tangon som en gång förde dem samman.

Det sverigefinska paret Silja och Vikings förhållande slungas in i en kris när ett nytt element landar som ett Ufo i deras kök.  Ska de klara denna dramatiska förändring? Är deras kärlek stark nog att rida ut stormen? Kan de hitta tillbaka till passionen eller är det bäst att bara att fortsätta koka blaskigt kaffe?

I Sverige bor ca 400 000 personer med finländska rötter – sverigefinländare. Kulturskillnaderna mellan Sverige och Finland kan vid första anblicken verka små men de finns. Vad betyder det egentligen när en svensk säger ”Vi får ta en kaffe nångång!”. Menar de det på riktigt eller är det bara småprat? Varför är svenskarna så glada, är de ytliga? Varför finns det inte ett diskställskåp ovanför diskhon?

Den finska tangon lockar i Finland tusentals människor till dansbanor och konsertsalar. De finska tangosångarna är folkkära stjärnor och varje sommar ordnas världens äldsta tangofestival, där det  utses en Tango Drottning och en Tango Kung som kröns med en krona. Som fenomen kan tangon i Finland jämföras med dansbandsmusiken i Sverige men medan dansbandsmusiken är glättig och ljus går den finska tangon alltid i moll och förmedlar vemod, längtan och tyst passion.

Det musikaliska arvet från tangon har gått vidare till pop- och schlagermusiken i Finland som också den ofta förmedlar sorg och vemod.

Var: Dieselverkstadens Stora scen
När: 23 april kl. 14:00-15:15
Biljetter: 180 kr

Föreställningen har förverkligats med stöd av Svenska Kulturfonden (Finland), Kulturrådet (Sverige), Region Stockholm (Sverige) och Centret för konstfrämjande (Finland).

Arrangör: SID (Scenkonst i Dieselverkstaden)

Köp biljetter « tillbaka
Sånger från bottenvåningen

Medverkande:

Regi: Ville Virtanen
Silja och Viking: Birthe Wingren och Jonte Ramsten
Musiker/Grannen: Patrick Rydman
Idé och manus: Jonte Ramsten, Ville Virtanen och Birthe Wingren
Musikarrangemang: Patrick Rydman
Sångöversättningar: Tobias Zilliacus
Scenografi: Jon Eliason
Mask och kostym: Anna Olofson
Ljusdesign: Valdemar Virtanen
Koreografi: Antton Laine
Fotografering: Karl-Oskar Bjurenstedt
Producent: Camilla Carlström
Teater Memma: https://www.facebook.com/sangerfranbottenvaningen

Alla tillfällen

  • 23 april | 14:00-15:15