Konsert: Henryson + Bjørnstad

Datum 05 december, 2021
Tid 19:00
Var Stora scen
Längd: 75 min

Biljetter 

När: 5 december 2021
Tid: 19:00- ca 20:15
Plats: Stora scen

Medverkande:
Svante Henryson, cello & Ketil Bjørnstad, piano

 Denna norsk-svenska duo bildades på initiativ av Manfred Eicher, skivbolaget ECM.s grundare, och gav sin första konsert i Bath 2005.

Ketil Bjørnstad är lika mycket författare som pianist och komponist, och är en av Norges viktigaste kulturpersonligheter med en enorm produktion av böcker och skivor bakom sig.

Om duons hittills enda skiva “Night Song” på ECM Records skrev John Kelman på All About Jazz:

“Definierad av naken enkelhet och ett tyst majestät som drivs mer av lugn än energi, värderar både Bjørnstad och Henryson renheten i varje ton och de resulterande övertonerna när de tillåts förfalla till sitt oundvikliga slut. Ingen av de båda verkar känna behov av att säga mer än vad som är absolut nödvändigt, deras diskretion och osvikliga val definierar kvaliteter som inte tillåter Night Songs 16 originalkompositioner (alla utom fyra av Bjørnstad) någon brist på tolkningsmässig oförutsägbarhet, trots att de aldrig tappar fokus på – eller respekt för – kärnan i varje stycke.”

Biljetter: 160 kr (ordinarie pris), 90 kr (pensionärer och studenter)

 (FOTO: Hans-Fredrik Asbjørnsen)

Boka biljett « tillbaka
Konsert: Henryson + Bjørnstad

Allmänt om:

I Henryson + bjuder vi in till en konsertserie på Dieselverkstadens scener där vi får ta del av musikern och tonsättaren Svante Henrysons musikaliska värld.

Svante Henryson växte upp i Umeå, där han började sin musikerbana som el- och kontra-basist inom rock och jazz. Efter studierna, bl.a. vid Musikaliska Akademien i Prag, blev han rekordung solobasist i Oslo Filharmonien.
Därefter följde ett musikaliskt lappkast och han flyttade till USA för att bli elbasist i ett världsberömt hårdrockband med gitarristen Yngwie Malmsteen.
Under de många långa världsturnéerna lärde han sig ytterligare ett instrument: cello – hans  unika spelstil är gränssprängande i både klanger, teknik och inte minst genremässigt.
Med sina tre instrument rör sig Svante obehindrat inom ett osedvanligt stort musikaliskt spektrum, vilket den digra listan på prominenta samarbetspartners inom vitt skilda genrer vittnar om; Elvis Costello, Anne-Sofie von Otter, Steve Gadd för att nämna några.
Svante Henryson är även en prisbelönt tonsättare. På verkslistan återfinns orkesterverk, kammarmusik, bland annat den prisbelönta Sonat för Soloviolin, sångcykeln Frånvarons Speglar, det stora samiskspråkiga oratoriet Vidderna Inom Mig, och solokonserter, bl.a. för moderna instrument såsom elbas och steelpans.
Svante Henryson är ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien, och konstnärlig ledare för Umeå Kammarmusikfestival.

 

 

Alla tillfällen

  • 05 december | 19:00