Stockholms Saxofonkvartett med mezzosopran Linnea Andreassen

Var Lamberts hörna, Järnvägsgatan 25 (Mitt emot Urban Deli, hörnet vid trappan upp mot Smedjegatan och Tvärbanan)
Målgrupp Gärna seniorer, men alla är välkomna!

Projektet: Mina drömmars okända stationer 

För några år sedan startade Stockholms Saxofonkvartett med stöd av Musikverket och Kulturfonden för Sverige och Finland projektet Mina drömmars okända stationer med tonsättaren Thomas Lindahl.

“Vi ville beställa ett verk för saxofonkvartett och mezzosopran till texter av den finsk-karelska poeten och författaren Eeva Kilpi.”

Stycket uruppfördes i november 2021 och spelades in av Sveriges Radio. Konserten har sedan spelats två gånger i Sveriges Radio P2. Solist med kvartetten är en av Sveriges främsta mezzosopraner; Linnea Andreassen som man senast kunnat se i uppsättningen Ålevangeliet på Folkoperan. Under projektets gång uppkom även idéen att presentera verket för publik runt om i landet.

“Vi vill gärna rikta oss till en äldre publik som under pandemin varit drabbade av omfattande restriktioner.”

Mina drömmars okända stationer tar avstamp i finsk-karelska Eeva Kilpis konstnärskap. Människans plats i naturen, döden och kärlekslängtan är ofta förekommande teman. I Mina drömmars okända stationer hämtas texter från verken Om kärleken och döden, Animalia och Sånger om kärlek. Här skildras kvinnors sexualitet och motsättningar mellan könen, kropp, intellekt, stad och land. Eeva Kilpi räknas som en av de främsta författarna i Norden och hennes texter är ständigt aktuella.

Poesin som tonsätts av Thomas Lindahl bildar en dramatisk linje, gestaltad av mezzo-sopranen Linnea Andreassen som sjunger, reciterar och skådespelar tillsammans med klangerna från Stockholms Saxofonkvartett. Poesins kraft bevaras och får vara just poetisk, personlig, självutlämnande och inte följa givna ramar.

Målgruppen är främst den vanliga konsertbesökaren men här finns även möjlighet att nå en större publik mycket tack vare av den säregna ensembleformen med sångsolist och saxofonkvartett, något som skapar nyfikenhet och möjligheter för att framföras på nya intima scener såväl som på teatrar och konserthus.

 

Medverkande: Mezzosopran Linnea Andreassen, Stockholms Saxofonkvartett och tonsättare Thomas Lindahl.
När: Lördag 22 oktober 16:00-16:50
Var: Lamberts hörna, Järnvägsgatan 25, mitt emot Urban Deli i Sickla köpkvarter
Pris: 180 kronor/biljett, klicka här
Arrangör: Kulturhuset Dieselverkstaden

Mina drömmars okända stationer har komponerats och instuderats med stöd av Kulturfonden för Sverige och Finland, Kulturrådet och Statens Musikverk.

Foto: Hampus Andersson

Foto: Hampus Andersson

 

 

Köp/boka biljett här! « tillbaka
Stockholms Saxofonkvartett med mezzosopran Linnea Andreassen

Om Linnea Andreassen och Stockholms saxofonkvartett

Om Linnea Andreassen

Mezzosopranen Linnea Andreassen är utbildad vid Operahögskolan i Stockholm, Kungliga Musikhögskolan och Vadstena Folkhögskola. Linnea debuterade 2015 i Christof Loys kritikerrosade uppsättning av Rosenkavaljeren på Kungliga Operan och har sedan dess arbetat på flera opera- och teaterscener. Linnea är en eftersökt solist inom såväl standardrepertoar som nyskriven opera och hon har flertalet uruppföranden i repertoaren, bland annat João Mcdowells tonsättning av Ingmar Bergmans Det sjunde inseglet. Under hösten 2021 medverkade Linnea i uppsättningen av Karólína Eiríksdóttir opera BLY på Norrlandsoperan och under 2022 var hon aktuell på Folkoperan i Emmy Lindströms nyskrivna opera baserad på den prisbelönade boken Ålevangeliet av Patrik Svensson och Andronico i Vivaldi’s Il Giustino på Drottningholms Slottsteater. Läs mer här

Om Stockholms Saxofonkvartett

Med en obändig lust att ständigt utforska och spränga gränserna för vad som sägs vara konstnärligt möjligt att åstadkomma, räknas Stockholms saxofonkvartett till en av Europas främsta ensembler för nutida konstmusik. Kvartetten framträder ofta på internationella festivaler och i opera- och konserthus över hela världen. Kvartetten som bildades 1969, har fått sig tillskrivet mer än 700 verk av svenska och utländska tonsättare. Ensemblens nuvarande besättning består av Theo Hillborg, Mathias Karlsen Björnstad, Jörgen Pettersson och Linn Persson Kornhammar. Musikernas fokus ligger på att upptäcka, utveckla och förmedla ny musik på ett lekfullt och engagerat sätt. Detta har gett kvartetten stora resvana och en bred och spännande repertoar med musik från alla världens hörn. Läs mer här

 

Om Thomas Lindahl

Om tonsättare Thomas Lindahl

Han har studerat musikvetenskap och komposition i Malmö och Lund och flyttade till Stockholm 1980 för att arbeta som kompositör, arrangör och producent. Thomas Lindahl har genomgående arbetat för scenen, först med pantomim och balett, senare musikal, musikteater och opera i olika storlekar med ca 12 produktioner, från små barnproduktioner till Kungliga Operans stora scen. Under hela sin karriär har han arbetat med filmmusik och hans produktivitet är påtaglig musik till 20-talet långfilmer, många TV-serier och en del rena drama-produktioner. Samtidigt har han ständigt odlat musik och poesi som ett återkommande tema: först med Jacques Werup med Provinsens Ljus (1990) fram till Twilight Songs (2016) med med Angelika Kirshschlager och Håkan Hardenberger. Läs mer här