Heliga cirklar & Tusen trådar

Startdatum 10 augusti 2015
Slutdatum 30 augusti 2015
Evenemanget har slutat.
Var Nacka konsthall

Ett färgsprakande, folkligt och fantasifullt möte mellan indisk mönsterkonst och svenskt handarbete.

Kärsti Stiege har under flera resor i södra Indien fotodokumenterat Kolams. En traditionell och fascinerande förgänglighetskonst, där kvinnor tidigt varje morgon skapar cirkelformade färggranna mönster med rismjöl eller färgpulver på marken framför sina hem. Tanken är att bjuda in de goda gudarna och bringa lycka och framgång till familjen.

Under dagen löses de vackra mönstren upp när bybor, kor och cyklar passerar över. På kvällen när solen åter sänker sig över byn återstår bara några vaga färgfläckar – allt i förgänglighetens tecken.

Dessa fotografier, fotocollage samt en film utgör basen för utställningen. Under arbetets gång upplevde Kärsti att mönstren liknade och hade samma symboler som många av de traditionella svenska mönsterskatterna.

– Konstformen Kolam och den svenska hemslöjden kändes för mig som en förening av nutid och dåtid, tradition, skaparlust, fantasi och teknik med naturen som inspirationskälla, säger Kärsti.

elin_jantze
Utifrån den tanken bjöd hon in fyra svenska konstnärer att delta i utställningen. Elin Jantze, Hedvig Egerö,Teresa Oscarsson och Gustaf von Arbin.

Bild: Elin Jantzes broderi

Elins utgångspunkt har varit skånska allmogetextiler och hennes bidrag är en korsning mellan de indiska och skånska mönsterskatterna. Elin visar dynor med applikationer och broderi.

 

Hedvig, som själv varit i Syd-Indien och fängslats av Kolam, har uttryckt det i sina broderade bidrag. Hon kallar det ”svenskt bygdebroderi i indisk tappning”.

Gustaf von Arbins bidrag är en teckning han kallar ” There You Were” som symboliserar ett försvunnet ögonblick.

Teresa Oscarssons som i sin konst alltid sökt inspiration från myter, legender och naturen visar   textila verk med temat ”från skapelsen till jordens undergång”. Karsti-Stiege

Under utställningens första och sista helg kommer Kärsti, Elin och Hedvig leda textila workshops i samarbete med Stockholms Läns Museum.

Kärsti Stiege är dokumentärfotograf och författare och har sedan slutet av 70-talet arbetat med olika kulturella projekt med anknytning till Indien. Kärsti har publicerat ett flertal böcker och producerat många utställningar både i Sverige, Indien och Portugal.
www.karstistiege.com

WORKSHOP

Inspirerad av utställningen Heliga Cirklar och Tusen Trådar
Söndagen den 30 augusti kl 13-16 i Konsthallen
Skapa vackra och dekorativa mönster på papper och tyg.
Vi trycker med vackert handsnidade block av trä tillverkade i Indien.
Ta gärna med dig  eget material att trycka på tex kläder eller hemtextil.
Workshopen passar alla åldrar och är gratis. Förbrukningsmaterial ingår.
Alla kan trycka.  Alla är välkomna!
Handledare: Kärsti Stiege
Läs mer här

karsti-2

 

 

 

 

« tillbaka
Heliga cirklar & Tusen trådar