Familjelördag: Biejvve bájttá (solen skiner) – samisk musikteater

Var Lilla scen
Målgrupp Från 3 år och uppåt
Längd: ca 35 minuter

Rekommendation: Det är unikt att möta samisk musikteater för små barn med en sångerska och lyssna på äkta jojk från Elin som verkligen kan berätta och jojka. Barnen blir insatta i den samiska kulturens själ och inte minst djurens och naturens viktiga betydelse.

Biejvve bájttá betyder ”solen skiner” på samiska. Biejvve bájttá är en magisk musikteater där barnen får möta samerna och deras land Sápmi. Välkomna in i kåtan där publiken sitter på behörigt corona-avstånd och tillsammans går vi en spännande upptäcktsfärd med hjälp av sagans värld.

Den samiska skapelseberättelsen och de mystiska hjärtslagen visar vägen i landet där solen skiner på natten. När elden brinner får vi träffa renen Biello, renskötaren Nils Henrik, Elsa som stod barfota i kallkällan. Skatan, Haren och Biernna – björnen, kommer också på besök och vi lär oss att jojka – som är det samiska sättet att sjunga på.

Kom med! Biejvve bájttá – Solen skiner är en interaktiv och mycket uppskattad föreställning där barnen får möjlighet att ta del av vårt urfolk. Vi lär oss några lulesamiska ord, jojkar och upplever den samiska kulturen.

Föreställningen vill också förmedla den djupa, respektfulla relationen med naturen och allt levande som den samiska traditionen bär.

Röster om föreställningen:
-Barnen tyckte att det var spännande med kåtan och elden. När vi har pratat om teatern har många också sagt att det bästa var sagan om ”renen som skapade hela jorden’. Att jojka var något nytt och spännande. Källans Förskola i Nacka

Foto: Zita Marias

Tid: 15:00
Pris: 100 kronor per biljett
Från 3 år. Det är svårt att sätta åldersgränser, detta är en rekommendation. Kolla gärna trailern för att få en uppfattning om föreställningen.

Arrangör: Kulturhuset Dieselverkstaden

Köp biljett « tillbaka
Familjelördag: Biejvve bájttá (solen skiner) – samisk musikteater

Medverkande

På scen: Elin Teilus
Produktion: Elin Teilus 

Elin Teilus är sångerska, jojkare och skådespelerska. Hon är själv same och har sina rötter i byn Udtja, nära Jokkmokk. 

Om Familjelördag

Familjelördag är scenkonst för barn, allt från cirkus, musik till dans och teater som är inspirerande oavsett ålder. Kulturhuset Dieselverkstaden gör ett noga och varierat urval av föreställningar som passar en bred publik.