En kväll med Lugn

Var Dieselverkstadens bibliotek

Tre generationer skådespelare, Kristina AdolphsonKatarina Weidhagen och Maria Sundbom, framför dikter av Kristina Lugn. Den 21 mars infaller Unescos årliga Världspoesidag och det firar vi med en kväll i poesins tecken.

Välkomna!

Fri entré men anmäl dig till evenemang@dieselbiblioteken.se

Kristina Lugn, poet och tidigare ledamot av Svenska Akademin. Kristina Lugn gjorde sig en helt egen plats i den svenska litteraturen, med en poesi och dramatik som inte följde några regler eller förgivettaganden.

 

Kristina Adolphson, under många år anställd vid Dramaten och även vid TV-teaterns ensemble. Från TV är Kristina Adolphson kanske mest känd för rollen som läraren Katarina i TV-serien Lära för livet (1977). Några filmer och teater i regi av Ingmar Bergman kan nämnas: Djävulens öga, Fanny och Alexander, Yvonne, prinsessa av Burgund samt Måsen av Tjechov. Adolphson är en framstående Strindbergtolkare och uppläsare. Hon erhöll Litteris et Artibus 1997.

 

Katarina Weidhagen är utbildad vid Teaterhögskolan i Stockholm. Efter ett antal år vid Dramaten, har hon varit anställd både vid institutioner och hos fria grupper. Under 14 år var hon konstnärlig ledare för Teater Nostra, baserad i Skåne. Katarina har medverkat i Det som göms i snö, En pilgrims död, Minnesmetaller, Livvakterna, Emma åklagare samt senast i den amerikanska skräckfilmen ”Midsommar”. Kristina Adolphson har varit hennes lärare i diktläsning.

 

Maria Sundbom är utbildad vid Teaterhögskolan i Malmö. Hon har tillhört den fasta ensemblen på Uppsala Stadsteater. Maria Sundbom har även medverkat i filmer och TV-serier som Fröken Frimans krig, Det som göms i snö, Innan vi dör och Dejta. Maria Sundbom fick en Guldbagge 2017 för bästa kvinnliga huvudroll i Flickan, mamman och demonerna.

 

Foto (Kristina Lugn): Cato Lein

Foto (Katarina Weidhagen): Miko Lazic

Foto (Maria Sundbom): Emil Lörelius

« tillbaka
En kväll med Lugn