Sveas salong (tidigare Musik- & danssalen)

Bredd: 8 meter
Djup: 10 meter
Lägsta höjd: 2,40 meter

Biosittning: 50 st
Skolsittning: 30 st
U-bordsmöblering: 24 st
Rullstolar: 10 st

Teknisk utrustning:
Enkel ljus och ljudanläggning
Piano

Sveas salong har ett golv anpassat för dans och liknande verksamhet, i taket finns öppningsbara fönster med möjlighet till mörkläggning. Lokalen passar utmärkt till kursverksamhet.

Beskrivning av Sveas salong: Tillgänglighetsanpassad entré, spegelvägg , 25 stolar, takfönster, möjlighet till mörkläggning.

För mer information kontakta: Lena Larsdotter, producent Kulturhuset Dieselverkstaden
Telefon: 070 – 431 90 79

Prislista: Taxor och avgifter i kulturnämndens lokaler för kulturverksamhet

Om Dieselverkstaden och Sickla köpkvarter
Dieselverkstaden är Nacka kommuns största kulturhus och innehåller bland annat bibliotek, klätterverk, två scener, ateljéer, konsthall och lokaler för både kulturell verksamhet och konferens.

Sickla köpkvarter är ett område där gammalt fått möta nytt, där man tagit vara på de gamla fabriksbyggnaderna, renoverat dem och samtidigt bygger nya bostäder. Nobelberget är granne med Sickla och knyter ihop Hammarby Sjöstad med köpkvarteret genom nya Sicklastråket.

I Sickla köpkvarter finns det gott om parkeringsplatser och det är enkelt att ta sig hit med buss eller tvärbana.

« tillbaka
Sveas salong (tidigare Musik- & danssalen)

Vem är Svea?

Svea Fredsberg arbetade som chef för Atlas Diesels telefonväxel. Detta var i en tid när skillnaderna mellan manliga och kvinnliga yrken var tydliga, endast kvinnor arbetade som växeltelefonister. Arbetet ansågs inte särskilt kvalificerat, men lyssna på detta:

Under 12 dagar kopplades 12 776 samtal manuellt till och från olika personer. Varje gång ett samtal ringdes gick det först till en växeltelefonist som sedan kopplade samtalet vidare genom olika knappar och sladdar. Dessa gick kors och tvärs för en utomstående. Drygt tusen samtal om dagen skulle besvaras och hanteras med entusiasm och hög servicegrad. En växeltelefonist fick inte låta sur eller arg utan skulle vara behärskad, ha humor och tolerans.

En journalist bad Svea förklara sitt jobb:

“När man ombedes skriva ner sina tankar vis à vis sitt yrke och detta råkar vara telefonarbete, grips man helt naturligt av en känsla av vanmakt. För hur skall man kunna förklara känslor för ett yrke, så på en gång komplicerat, obegripligt och ändå så “lätt” att just inga kvalifikationer anses behövliga för rekryteringen. Vem som helst kan bli telefonist”

Visst anar man att Svea tyckte att hennes jobb förminskades, vilket hon med all säkerhet hade rätt i. På den tiden var kvinnor underbetalda och mycket begränsade i sina yrkesval. De jobb som kvinnor hade möjlighet att få värderades sällan särskilt högt.

Vi vill tacka Svea och hennes kollegor för alla timmar och allt arbete de lagt ner i Dieselverkstaden och önskar att de kunde få se vad huset är idag.

“Vis à vis” är ett idag ovanligt uttryck för “i förhållande till”

Uppgifterna har vi hittat i Nacka lokalhistoriska arkiv som finns här i Dieselverkstaden.

 

 

Nyfiken på Nacka lokalhistoriska arkiv?

Välkommen att besöka arkivet i Dieselverkstaden. Kom under våra öppettider eller kontakta oss innan och boka ditt besök.

Ordinarie öppettider
Tisdag 10–16 lunch 12-13
Onsdag 10–19 lunch12-13
Torsdag 10–16 lunch 12-13
Fredag 10–16 lunchs 12-13

Förboka gärna ditt besök via 08-718 90 78

E-post: lokalhistoriska@nacka.se

Kontaktpersoner Nacka lokalhistoriska arkiv: 

Robin Zander: 08-718 90 78 robin.zander@nacka.se

Kino Augustsson: 073-811 92 05 kino.augustsson@nacka.se

Jenny Frisell: 08-718 90 76, jenny.frisell@nacka.se