Atlas-Kalles ateljé (tidigare Mediaateljén)

En lokal som är lämplig för en rad olika aktiviteter såsom studiecirkelverksamhet, möten, eller kulturell verksamhet. Lokalen har ett bra ljusinsläpp med sina stora takfönster, men dessa går givetvis att dra för om man önskar mörkläggning för till exempel bildvisning.

Bredd: 6 meter
Djup: 10 meter
Höjd: 3 meter

U-bordsmöblering: ca 24 st
Skolsittning: 21 st
Biosittning: 40 st

Teknisk utrustning:
Whiteboard
Projektor
Filmduk
Wi-fi
Ljudanläggning

Beskrivning av lokalen: rinnande vatten och diskho, takfönster, rullstolsanpassad entré.

För mer information kontakta: Lena Larsdotter, producent Kulturhuset Dieselverkstaden.
Telefon: 070-431 90 79

 Prislista: Taxor och avgifter i kulturnämndens lokaler för kulturverksamhet

Om Dieselverkstaden och Sickla köpkvarter
Dieselverkstaden är Nacka kommuns största kulturhus och innehåller bland annat bibliotek, klätterverk, två scener, ateljéer, konsthall och lokaler för både kulturell verksamhet och konferens.

Sickla köpkvarter är ett område där gammalt fått möta nytt, där man tagit vara på de gamla fabriksbyggnaderna, renoverat dem och samtidigt bygger nya bostäder. Nobelberget är granne med Sickla och knyter ihop Hammarby Sjöstad med köpkvarteret genom nya Sicklastråket.

I Sickla köpkvarter finns det gott om parkeringsplatser och det är enkelt att ta sig hit med buss eller tvärbana.

 

 

« tillbaka
Atlas-Kalles ateljé (tidigare Mediaateljén)

Vem är Atlas-Kalle?

Vem är Atlas- Kalle?

 ”Atlas-Kalle” hette egentligen Oscar K Karlsson och var montör och medlem i den fackliga Verkstadsklubben i Dieselverkstaden. Vi tror att Atlas-Kalle arbetade under en lång tid i fabriken. Han gick i pension 30 april 1953, samma år som han skulle fylla 73 år!  

Vi vet att Atlas-Kalle bodde på Tallbacken i Nacka likt flera andra av arbetarna i Dieselverkstaden. Det var vanligt med smeknamn på varandra som “Atlas-Kalle” eller “Tallbacks-Nisse”. Många av namnen skulle nog inte accepteras idag eftersom det snarare var  öknamn än smeknamn. 

Atlas-Kalle var betrodd med vissa specialuppdrag som exempelvis att resa till Slite på Gotland och ”övervara avlastningen”. Vi tror att han uppfattades vara ”ett med fabriken”. Smeknamnet “Atlas-Kalle” antyder att han var starkt förknippad med sin arbetsplats, Atlas Copco. 

Nedan utdrag ur boken “Utsikt från en travers” – Lambert Wahlberg. Lambert arbetade som traversförare och skrev dagbok, vi kan tacka honom för mycket kunskap om Dieselverkstadens historia. 

Söndag 16 mars 1947
”Atlas -Kalle” och Bengtsson har under ett par månaders tid arbetat vid Ekensbergs varv, men är nu tillbaks igen och har börjat skava in axeln i lagren på en ny maskin som ska byggas.”

Torsdag 1 februari 1951
”T-tians” tyngre maskindelar, däribland axeln, har lastats om på järnvägsvagnar för att fraktas till hamnen och sedan vidare med fartyg till Slite på Gotland, dit den maskin ska levereras. ”Atlas-Kalle” reser dit ned för några dagar för att övervara avlastningen.”

Atlas Copco och Dieselverken hade en personaltidning från 40-talet ända fram till 80-talet. Under en period fanns där en illustrerad maskot med namnet Atlas-Kalle. Vi tror att Oscar K Karlsson är förlagan för den figuren.

Uppgifterna om Atlas-Kalle har vi hittat i Nacka lokalhistoriska arkiv som finns här i Dieselverkstaden. 

Tallbacken är ett bostadsområde i Sickla, Nacka kommun. Den första bostadsbebyggelsen uppfördes i slutet av 1890-talet för arbetare och förmän i företaget AB Diesels Motorer. Nuvarande bostadshus kom till under åren 1956-1962. Verkstadsföretaget AB Diesels Motorer (idag Atlas Copco) var sedan 1898 etablerat strax norr om Tallbacken. För sina arbetare lät företaget bygga trähus i två våningar med fyra lägenheter på ett rum och kök samt ett källarutrymme för ved. Till varje hus hörde även en liten trädgårdstäppa. Husen liknade statarlängor och var målade i rött med vita detaljer.
Ur Wikipedia

Nyfiken på Nacka lokalhistoriska arkiv?

Välkommen att besöka arkivet i Dieselverkstaden. Kom under våra öppettider eller kontakta oss innan och boka ditt besök.

Ordinarie öppettider
Tisdag 10–16 lunch 12-13
Onsdag 10–19 lunch12-13
Torsdag 10–16 lunch 12-13
Fredag 10–16 lunchs 12-13

Förboka gärna ditt besök via 08-718 90 78

E-post: lokalhistoriska@nacka.se

Kontaktpersoner Nacka lokalhistoriska arkiv: 

Robin Zander: 08-718 90 78 robin.zander@nacka.se

Kino Augustsson: 073-811 92 05 kino.augustsson@nacka.se

Jenny Frisell: 08-718 90 76, jenny.frisell@nacka.se