Nyhet! Textile action – ta isär och bygga upp 10-15 år HT-22

Var Bildsalen
Målgrupp 10-15 år

För dig som vill skapa med textila material som bas, huvudsakligen återbruk. Med inslag av vardagliga föremål såsom älskade plagg att göra om men även med andra återvunna material såsom metall, trä och papper.

Vid välfyllda materialbord uppdukade med en mängd olika spännande verktyg och en “skattkista” med material, väljer vi efter personligt intresse och smak.

Vi tittar på samtida och historiska bilder och låter oss inspireras av olika konstnärer och tekniker. Vi kommer också titta på några färdiga textila verk och pågående arbeten i form av testlappar och liknande som görs med olika tekniker och metoder.

Med lekfullhet och testarglädje vill vi väcka lust till materialen och teknikerna! Återbruk ska vara roligt och kreativt.

Med många olika metoder kan varje elev botanisera, testa och experimentera, välja och hitta sin väg, sin metod och sina tekniker allt utifrån intresse och smak.

Vi testar stort!

Med en stickningsram byggd i maxi-storlek eller ett par megastora rundstickor byggda av kvastskaft och vattenslang är det lätt att sätta igång och känna på några av våra mest använda och älskade tekniker, utan allt det pilliga finliret som kan förknippas med stickning.
Vi kan brodera på en stor duk, kanske bara testa lite olika broderi-stygn, sy på mindre bitar av tyg och skapa mönster genom applikation, helt enkelt klottra med tråd. Och helheten av alla olika inslag blir som ett graffititäcke, ett modernt lapptäcke!

Du kan laga dina favoritjeans!

Synlig lagning, här är en riktigt smart tanke och metod för att förlänga livslängden på våra plagg – vi lagar dem när de slits! Något som ju gjorts i alla tider och efter en lång tid i glömska äntligen börjar få ett rejält uppsving och istället är hajpat och trendigt.

Tekniker: Stickning, broderi, applikation, synliga lagningar och från plagg till råmaterial.
En palett av traditionella och nya metoder från broderi till dekorativ lagning, välkomna!

Dag och tid: Onsdag 15:30-16:45
Åldrar: 10-15 år född -07, -08, -09, -10, -11 eller -12
Lärare: Agnes Nissen
Antal platser: 12 st
Avgift: 900 kr (inte Nackabo: 2 800 kr)
Arrangör: Kulturhuset Dieselverkstaden

Kursen ingår i Nacka kommuns kundval kulturskola. Om du är folkbokförd i Nacka så bokar du kursen direkt i en kurskatalog på kommunens hemsida: www.nacka.se/kulturskolor

Inte Nackabo? Frågor? Mejla: annaeva.olin@nacka.se

Anmälan! « tillbaka
Nyhet! Textile action – ta isär och bygga upp 10-15 år HT-22

Tanken bakom kursen

De flesta av oss vill känna en delaktighet i omställningen som vi och vår gemensamma jord så väl behöver, aktivera oss och påverka utvecklingen framåt. Vi vill röra oss åt rätt håll och skapa förändring, och ett meningsfullt sätt att verka är att just sätta händerna i rörelse. Genom att arbeta med material som redan har tillverkats för något annat syfte och sen har ratats, genom att förädla och lyfta upp det som värdefullt visar vi både för oss själva och omgivningen att vi kan se på våra resurser på olika vis.

Vi kan vara förändringen. Vi kan vara motvikten när det skapas över 100 miljarder nya plagg per år och varje plagg används endast 8 gånger innan det slängs.

Och vi kan skapa och utvecklas kreativt och ha kul medan vi gör det. En riktig win-win som lätt skapar ringar på vattnet och inspirerar flera av bara farten.