What’s left behind av Helena Franzén

Var Stora scen
Längd: ca 60 min

Premiär 23 mars 2017 NorrlandsOperan
Helena Franzén fortsätter sitt sökande runt existentiella teman om människans förhållningssätt till sin egen utmätta tid.

Boken Leva, Tänka, Titta av den amerikanska författaren Siri Hustvedt har inspirerat till frågor runt människans förmåga att minnas: Hur och varför minns vi? Vad väljer vi att minnas? och Vad blir kvar när vi lämnar jorden? Vad är det att ha ett kroppsminne? Kan vi minnas det som ännu inte har hänt?

Publiken träder in i ett slags gränsland där skiljelinjen mellan det som är innanför och utanför, helhet och del, jag och inte jag, förändras hela tiden.

Musiken som är skapad av Jukka Rintamäki har ekoeffekter, upprepningar och förvanskningar av musikfraser som tema. Tillsammans med Markus Granqvists ljusdesign och Håkan Jelks videoprojektioner, byggs suggestiva stämningar upp som kan vara tvetydiga, drömska och glidande- What´s left behind.

Den 30 mars  efter föreställningen blir det Öppet samtal mellan koreografen Helena Franzén, dansaren Katarina Eriksson och psykolog och psykoanalytiker Eva Löwstedt. Med utgångspunkt från Siri Hustvedts essäer Leva, Tänka ,Titta.delar de med sig av sina tankar kring minnet.

 

Dansare: Katarina Eriksson, Joel Fritzon, Åsa Lundvik Gustafson, David Norsworthy, Liza Penkova, Patricia Saliba

Koreografi: Helena Franzén

Musik: Jukka Rintamäki, Musiker: Daniel Hedin, NorrlandsOperans Symfoniorkester

Ljus: Markus Granqvist

Foto och video: Håkan Jelk

 

What’s left behind är ett samarbete med NorrlandsOperan, med stöd av Canada Council
Spelas: 23-24 mars NorrlandsOperan, Dieselverkstaden, Stockholm 29-31 mars
För mer information kontakta producent Lena Uhlander +46 70 572 86 65, lena.uhlander@gmail.com  www.helenafranzén.se, www.vimeo.com/helenafranzen

Helena Franzén: Dansare och koreograf, utbildad vid Balettakademien i Stockholm och Danshögskolans koreografutbildning. Har varit verksam som koreograf och dansare i 25 år och koreograferat över 70 verk. Undervisar regelbundet i teknik och repertoar i Skandinavien och Europa. Har skapat verk för bl a GöteborgsOperans Balett, Skånes Dansteater, Regionteater Väst, Norrdans, MobitaDansco i Tammerfors, DDT Company och Kungliga Operan i Köpenhamn. Mottog Svenska Teaterkritikers Förenings danspris 2011. 2014 tilldelades Helena även Per Ganneviks stipendiet/Konstnärsnämnden.

 

 

 

Boka biljett här! « tillbaka
What’s left behind av Helena Franzén