What is the definition of home?

Var Stora scen
Målgrupp Unga vuxna och vuxna

Explosiv dans blandas med skör livserfarenhet, koreografi och teatralitet, i handtag, famntag, klapp och kyss.

Vi säger här, här hör jag hemma, men vad menar vi? Vad innebär ordet hem för dig? Går det att känna sig hemma och samtidigt vara på väg? Måste hemma stå fast, ha väggar, golv och tak? Eller kan jag finna mitt hem inuti mig själv? Kan jag vara hemma i någon annans hem? Kan mitt hem vara i någon annans land? Finns det platser där jag får och inte får känna mig hemma.

I svingande lek mellan musik, ord, koreografi och teckenspråk blir människorna på scenen varandras partners, vänner, ledsagare och leksaker. Föreställningen spelas på både engelska och svenska.

“Lena Josefssons och Kompani Raande-Vos föreställning ”What is the definition of home” är raffinerat rytmisk och rörande – rekommenderas varmt!

I denna föreställning sammanflätas dansens språk i täta nyansrika ”minsta muskel” – dialoger med teckenspråk och dansarnas egna ordflöden. Orden dansar ihop med kropparnas rörelser som i sin tur dansar långt in i mig.

Vad som är och skulle kunna vara en definition av ”hemma”, skildras i en fantasirik koreografi som lekfullt tar med betraktaren på en både humorfylld men även delvis smärtsam resa, via det yttre till det inre. Soloinsatser varvas med kollektiva samstämda vågrörelser, som ställer frågor mer än ger svar.

Vad är egentligen ”hemma” för mig eller… för dig?”
Lotta Gärskog

“Ett fyrverkeri av dans och egna berättelser”
NA

“En hänförande totalupplevelse. Dans, rörelser, tal, text, teckenspråk, färg och musik blir till en fantastisk berättelse som gör mig rörd, till tårar och glad i själen. Se den, njut den!”

Lena Röe

“I vissa scener hörs spontana små utrop och avundsamma suckar.
Försiktiga skratt blandas med talande tystnad.Och ibland en slags förlägenhet, då någon av dansarna kommer riktigt nära. Fysiskt eller i tanken.”

NA

Idè, koncept,regi: Lena Josefsson
Koreografi: Lena Josefsson i samarbete med dansarna
Dansare/Aktörer: Snoden Samariya, Hui-Han Hu Gustavsson, Linn Ragnarsson, Mira Ravald, Jonathan Bringert
Text: Dansarnas egna berättelser
Kompositör: Manuel Wandji
Ljusdesign: Imre Zsibrik
Teckenspråksinstruktörer:Jamila and Amina Ouahid
Manda Stenström, Lena Josefsson

raande-vo440nov440

 

gron440
rod440
Boka din biljett här!
« tillbaka
What is the definition of home?

Om Raande-Vo

ETT SIGNUM FÖR RAANDE-VO

Med en bred repertoar turnerar Raande-Vo både nationellt och internationellt och har gästspelat i Europa, Afrika och Sydamerika.

Hela vår verksamhet både tidigare och planerad genomsyras av mångfald och ett interkulturellt såväl som internationellt perspektiv.

Raande-Vo och dess produktionsbas i Örebro är idag en smältdegel av skilda uttryck och kulturer – en sjudande mötesplats – ett kreativitetens centrum för dansare, musiker, koreografer och konstnärer från hela världen i interaktion med barn, ungdomar och vuxna i Örebro kommun såväl som i Örebro län men även nationellt och internationellt. Den kreativa processen utgör basen i vår verksamhet.

Det är med händerna vi närmar oss det främmande. Vi sträcker ut handen och tvekar. Och sen rör vi.
Vi griper, formar, bygger, konstruerar. När vi snuddar vid det okända händer det märkliga att vi också lär känna oss själva.

Om Lena Josefsson och Raande-Vo

Lena Josefsson och kompani Raande-Vo är ett internationellt och professionellt danskompani med produktionsbas i Örebro och hela världen som arbetsfält. Vår verksamhet är omfattande och innehåller både spets och bredd. Vi spelar för såväl barn som vuxna. Våra dansare som handplockas av Lena Josefsson kommer från hela världen och utgör en brokig samling mycket olika individer/artister både vad gäller bakgrund, etnicitet, ålder och utbildning.

Allt sedan starten har Kompaniet uppmärksammats för en rad uppsättningar nydanande och gränsöverskridande alla i koreografi av Lena Josefsson. Deras verk har älskats av publiken och hyllats av kritikerna och Lena Josefssson med sitt Raande-Vo har erhållit en rad priser och utmärkelser för sitt konstnärliga arbete.

Läs mer: raandevo.se