We Come from Far Away – Teater NIE

Var Stora scen
Målgrupp Från ca 11 år och uppåt
Längd: ca 60 min ink diskussion efter föreställningens slut

 We Come from Far Away 

Inne i tältet finns det ett mindre tält och inuti det mindre tältet finns en pojke. Han har rest lång väg. För det mesta har han rest på egen hand. Han kan visa dig saker han har haft med sig, han kan berätta om varför han rest, han kan berätta vilken väg han har rest, han kan inte säga var berättelsen tar slut…

Det här är en föreställning för ung publik om flyktingar och fristad.

We Come from Far Away är en föreställning för ung publik som undersöker flyktingars berättelser. Föreställningen är utvecklad i samarbete med Hvalstad Transittmottak, ett center som fungerar som första anhalt för unga, ensamkommande flyktingar som söker asyl i Norge. De flesta flyktingar kommer från Afghanistan och Syrien och har gjort resan på egen hand. Deras berättelser är gripande och fantastiska. Deras berättelser är fulla av liv, hopp och förhoppningar om framtiden. I den här föreställningen berättar NIE en av dessa historier på ett enkelt sätt i en intim miljö med hjälp av musik och skugg- och dockteater.

”Jag hade ett tält som jag köpte i ett snabbköp i Grekland. Där fanns en skylt som jag inte förstod förutom att den sa 75 euro som var överkryssat och bredvid var skrivet i rött: 40 euro. Det är vad jag kallar rea – så jag tog mina pengar och ställde mig i kön. När jag kom fram gav jag pengarna till mannen, han stoppade dem i kassan och frågade något. Jag log, men då började han skrika på mig och han skrek och skrek, så jag tog fram min telefon och började filma honom…”

Efter varje föreställning följer en kort publikdiskussion. I samband med föreställningen visas också en utställning som publiken kan utforska – med bakgrundsinformation om ämnet och uppdaterad information om flyktingars situation. Pjäsen spelas inuti en mongolisk jurta.

Föreställningens hade premiär i oktober 2016 i Norge och följs av en turné i Norge, Sverige och Storbritannien under 2017.

Regi: Alex Byrne/Kjell Moberg
Ljus design: Šimon Kočí
Scenografi: Kateřina Housková
Skådespelare: Robert Orr, Iva Moberg, Jean Goubert, Marina Popovic

Tekniker: Jan Shanel

 

nie440px

Boka din biljett här! « tillbaka
We Come from Far Away – Teater NIE

Om NIE - New International Encounter

Under de senaste 15 åren har NIE skapat 24 produktioner och spelat mer än 2 500 gånger på mer än 1 000 platser på tre kontinenter.

NIE startade sin verksamhet 2001 och repeterade sina första tre produktioner i Sokols gamla gymnastiksal i Mseno, en liten stad i norra Tjeckien. Dessa tre föreställningar – My Long Journey Home, Past Half Remembered och The End of Everything Ever – har vunnit många priser och spelats över hela världen, från Ediburgh till New York, Mexico City och Seoul. Tillsammans utgör de European Narratives Trilogy och spelas fortfarande på festivaler runt om i världen.

Sedan trilogins skapande har NIE gjort nya föreställningar tillsammans med scener och teatergrupper från hela Europa, som ”plats-specifika” arbeten och teater för en yngre publik.

 

Utmärkelser

NIE blev 2011 utvalda att spela på den internationella festivalen i samband med ASSIEJ World Congress i Malmö/Köpenhamn. I samband med festivalen tilldelades NIE det prestigefyllda Assitej Award for Artistic Excellence. Det var första gången som en teatergrupp från Norge/Storbritannien tilldelades priset sedan det första gången delades ut 1993.