Välkomna till Mörkrets upplysning! Fri entré

Var Nacka konsthall

Välkomna till Mörkrets upplysning!

Ett parallellt program i det sena vintermörkret med fyra workshops, föreläsningar och performances som kretsar kring det svarta ljuset. Är det mörkret som ska lysas upp eller är det mörkret som upplyser? Konsthallen och biblioteket som upplysningens rum är starkt förankrade i dagsljuset och centrerade kring seendet liksom läsandet. Båda rum tillhör också de mest offentliga institutionerna i varje stad. Blacklight Yoga välkomnar och bjuder in till (UV)-mörkret. Kom och lyssna till, se på, läs om och rör dig in i mörkret, när fyra konstprojekt presenteras i den vita kuben som förvandlas till mörkrum. I det svarta ljuset syns andra färger, konturer och ord.

Mörkrets upplysning äger rum under fyra kvällar i februari. Några presentationer avslutas med eller integreras i ett Blacklight Yogapass. Ingen föranmälan krävs. Gratis inträde och valfritt deltagande i yogapass. Ta med bekväma kläder.

Mörkrets upplysning äger rum under fyra kvällar i februari 12,13,19 och 20 februari med följande teman och deltagare. Vissa presentationer avslutas med eller integreras i ett blacklight yogapass:

19 februari Diana Agunbiade-Kolawole: Black Glow – Black light yoga sandwiched between DIY photogram workshop. Photographic workshop using cameraless darkroom technique to make image on photopaper. (Blacklight Yogapass i anslutning)

20 februari Timo Menke: Mörk materia – Om fotografiska processer, mer-än-mänskliga patienter, agenter och fotosyntetiska arter. Ett illustrerat föredrag eller en guidad meditation i blindo.

Mörkrets upplysning utgår från dieselverkstaden som en heterotopisk plats där många funktioner, rum och subjekt möts i det gemensamma. projektet ingår i ett övergripande koncept med ett begrepp hämtat från genetikens horizontal transfer: att byta med, låna från, ge till, och förvandla det gemensamma. i mörkrets upplysning undersöks de sociala och materiella korskopplingar mellan konsthallen, biblioteket och yoga i dieselverkstaden.

Projektet är initierad och organiseras av Timo Menke i samarbete med Nanna Leth, ansvarig för Nacka konsthall.

©Svante Larsson 2018

© Timo Menke 2018 (Från utställningen ​Hybrid​ på Molekyl Gallery, Malmö)

© Sandra Praun 2018

© Diana Agunbiade-Kolawole 2019

Tidigare workshops:

12 februari Svante Larsson: Photos Graphein – En transmutativ akt om ljus, skrivande, sorg och smärta, att låta det osynliga bli synligt genom akten av skrivande. ​Phos​ eller ​phot​ – översätts från grekiska som ljus men refererar än starkare till det som manifesteras genom ljuset, ​graphein​ – grekiskt verb med betydelsen skrapa, karva eller skriva. (Blacklight Yogapass i anslutning)

13 februari Sandra Praun: Svart på vitt – Presentation av en kommande bok: NOIR – A Serendipitous Encyclopedia Inspired by 1001 Names for the Color Black. Boken tecknar ett porträtt av en färg som är lika älskad som hatad; den lämnar ingen oberörd. Presentationen tar med deltagarna på en odyssé genom den svarta världen från nattens stjärnhimmel via ett 30-tal teman som väderfenomen, mineralogi, kultur, erotik, makt och återhållsamhet till det totalt eskalerande mörkret.

« tillbaka
Välkomna till Mörkrets upplysning! Fri entré

Alla är välkomna