Utställning: DELA DITT NACKA – BYGGNADER

Startdatum 5 juni 2020
Slutdatum 28 augusti 2020
Evenemanget har slutat.
Var Dieselverkstaden, plan 3

Nacka är en kommun som ständigt förvandlas, det byggs och det rivs. En del älskar en byggnad medan andra hatar den. Det finns många intressanta byggnader och hus i Nacka ur ett kulturhistoriskt perspektiv och många av dem finns på bilder i Nacka lokalhistoriska arkiv. Under våren har vi utlyst en fototävling på arkivets facebooksida, där vi har uppmanat Nackaborna att skicka in bilder på byggnader i sin kommun.I utställningen ser du ett urval av bilderna som kommit in till tävlingen och bilder ur arkivets bildskatt, en blandning med lusthus, industribyggnader med mera.

Vinnare i fototävlingen är Björn Lindberg med en bild av en husfasad på Kvarnholmen. Grattis Björn! Han vinner ett fint bokpaket med böcker om Nacka. Juryns motivering till att bilden vinner är: Ett bra foto av en fasad på Kvarnholmen. Bilden har byggnaden i fokus och visar ett område som både är aktuellt idag med en ny stadsdel och minnen av den gamla kvarnindustrin i Nacka.

Under sent 1800-tal bestod Nackas bebyggelse främst av villaområden och industrisamhällen. I mitten av 1900-talet byggdes flera områden med flerfamiljshus, exempelvis Alphyddan och Finntorp. Senare under 60- och 70-talen tillkom även Henriksdal och Fisksätra. Två kända och centrala byggnader i Nacka är Nacka Forum som byggdes 1989 och vattentornet i Jarlaberg som uppfördes 1987.

Utställning: DELA DITT NACKA- BYGGNADER

Var: Plan 3, Dieselverkstaden

När: 5 juni – 28 augusti

Fri entré

Bilder:
Fisksätra. Foto: Ateljé Adolfsson, ca 1980. Källa: Nacka lokalhistoriska arkiv.
Husfasad i Kvarnholmen. Foto: Björn Lindberg.
Lusthus Nacka strand. Foto 1994 av John Runo Jonshult. Källa: Nacka lokalhistoriska arkiv.

Ta gärna del av fler bilder av byggnader i Nacka i vårt digitala bildarkiv som du hittar på nacka.se

Vinnarbild. Foto: Björn Lindberg.

Lusthus Nacka strand. Foto: John Runo Jonshult.

« tillbaka
Utställning: DELA DITT NACKA – BYGGNADER

Nacka lokalhistoriska arkiv

I vårt arkiv finns cirka 60 000 bilder från Nackas historia och samtid samt mängder av dokument att utforska på plats, som pressklipp, gårds-och personhandlingar, filmer och ritningar.

Utforska fakta om specifika byggnader, skolor, järnvägsstationer och andra platser som du kanske går förbi dagligen. Upptäck de människor och verksamheter som format det Nacka vi lever i idag.

Telefon: 08-718 90 78

E-post: lokalhistoriska@nacka.se