The Great Learning Orchestra spelar Olson III, av Terry Riley

Var Stora scen
Längd: ca 1 timme

Terry Riley var en av pionjärerna inom minimalismen. Tillsammans med bl. a Steve Reich, LaMonte Young och Philip Glass har han kommit att bli synonym med genren bland annat genom stycken som ”In C” och ”A Rainbow in Curved Air”. Melodier och fraser som upprepas och skapar långa hypnotiska vävar.

1967 var Riley på besök i Sverige, inbjuden av bl.a Folke Rabe. Ett av resultaten från detta besök är stycket ”Olson III”, ett samarbete mellan Nacka Musikskola, Musikhögskolan och Sveriges Radio. Stycket framfördes av medlemmar i Nacka Musikskola samma år.

Rileys minimalism var helt ny för de flesta inblandade musikerna och instuderingen och repetitionerna beskrivs som krävande för många av de inblandade.

The Great Learning Orchestra startade för ca 20 år sedan som ett nätverk där musiker kunde mötas och spela musik där lyssnandet går före notläsning och närmade sig ganska snart en tradition som kan sägas utgå från John Cage och sedan minimalisterna som Terry Riley, Pauline Oliveros, Steve Reich och den brittiske tonsättaren Cornelius Cardew (vars stycke ”The Great Learning” har gett gruppen namn). Cardew hade själv en ensemble som hette The Scratch Orchestra där han blandade tränade och icke tränade musiker som metod. Detta har The Great Learning Orchestra haft som utgångspunkt och har därför en hel del bildkonstnärer med i gruppen.

Orkestern har i flera projekt arbetat med grafisk notation eller textinstruktioner för hur musiken ska framföras. Detta sätt att arbeta skapar ett dynamiskt och kollektivt sätt att ta sig an ett partitur och gör hela orkestern delaktig i en tolkning.

Orkestern består av en arbetsgrupp på ca 10 personer plus en adresslista på drygt 100 personer som alltid bjuds in till de olika projekten. Orkestern kan alltså variera i storlek från 10-50 personer beroende på vem som kan vara med (eller vill).

När vi nu skriver 2017 och femtio år har gått sedan dess känns, det som en självklarhet att sätta upp stycket i Nacka en gång till. The Great Learning Orchestra har en lång historia med Terry Riley och hans musik. Både ”In C” och ”Tread on the Trail” har framförts av orkestern vid olika tillfällen. ”Olson III” är uppbyggt på ett liknande sätt som ”In C” med en serie korta musikaliska motiv som varje musiker upprepar innan den går vidare till nästa.

I The Great Learning Orchestra finns medlemmar som var med när Olson III uppfördes i Nacka 1967 och tanken är att bjuda in en grupp tonåringar för att bygga en bro mellan 1967 och 2017. Det känns så klart extra roligt att kunna framföra stycket ännu en gång i just Nacka.

 

Boka din biljett här!
« tillbaka
The Great Learning Orchestra spelar Olson III, av Terry Riley