Svenska hem – den sanna historien om Fröken Frimans krig

Var Biblioteket

För hundra år sedan tröttnade en handfull stockholmskvinnor på den dyra och snuskiga maten hos handlarna. Barnadödligheten var stor och kvinnorna hade varken egna pengar eller rösträtt.

Det blev en lång och dramatisk kamp för vad som skulle bli Sveriges första stora kooperativa förening – Svenska hem. Eldsjälen och initiativtagaren Anna Whitlock var även en förgrundsgestalt i den kvinnliga rösträttsrörelsen och hade efter ett besök i England inspirerats av de brittiska suffragetterna.

Eva Kaijser och Monika Björk, författarna bakom boken Svenska hem – den sanna historien om Fröken Frimans krig som var grunden för den hyllade serien på SVT, håller ett spännande och underhållande föredrag på Internationella kvinnodagen.

Fri entré. Varmt välkomna!

PS: första säsongen av Fröken Frimans krig finns fortfarande på SVT Play. Klicka här!

evamonika_bild

Eva Kaijser och Monika Björk

Omslagsfoto: Madeleine Söder

« tillbaka
Svenska hem – den sanna historien om Fröken Frimans krig

Om författarna

Sedan två år har Eva Kaijser och Monika Björk berättat om sin bok och den verkliga historien bakom Fröken Frimans krig vid ett 70-tal tillfällen, på bland annat Historiska museet, Hallwylska museet, Hedengrens, och även ute i landet. 

Monika och Eva har också varit ciceroner för flera vandringar ”i Fröken Frimans spår” till några av de adresser i centrala Stockholm där Svenska Hem hade butiker från 1905 och elva år framåt. 

Om Svenska hem

Svenska Hem var en kvinnlig kooperation som startade 1905 på initiativ av Anna Whitlock . Den första butiken utsattes för omfattande bojkott av Stockholms Specerihandlareförening.

Trots detta växte rörelsen och blev Sveriges på sin tid största konsumentförening med fem butiker och 3 300 kvinnliga medlemmar, bland andra Selma Lagerlöf, Ellen Key, Emilia Broomé, Anna Branting, Elin Wägner, Karolina Widerström, Hanna Pauli, Karin Larsson och Harriet Bosse. (källa: Wikipedia)