Separatutställning med Märta Reuterswärd

Startdatum 6 maj 2017
Slutdatum 11 juni 2017
Evenemanget har slutat.
Var Nacka konsthall
Målgrupp Alla är varmt välkomna

Vernissage 6 maj klockan 14

Utställningen pågår 6 maj – 11 juni 2017

Märta föddes 1943 i Gamla stan, Stockholm. Efter att hon fyllt sju år flyttade hela familjen till Nya Zeeland. Där väcktes Märtas intresse för att måla och skulptera.

Märta stannade i Nya Zeeland i över 30 år och blev i hög grad påverkad och inspirerad av den dramatiska och natursköna miljön och inte minst i den intressanta Maorikulturen. Det är också något som syns tydligt i hennes konst.

På Nya Zeeland fick hon sin grundutbildning på Nelson College och har årligen ställt ut sin konst både på Nya Zeeland och här i Sverige.

När Märta flyttade hem till Sverige fortsatte hon att måla och skulptera. Hon blev också medlem i KRO (Konstnärernas Risk Organisation).

Konsten har sedan länge funnits i hennes släkt – alla tycktes måla!

Märtas morbror Oscar Reuterswärd var en målande konstprofessor (känd för sina ”omöjliga figurer – trappor som aldrig tar slut, med flera”)
Ytterligare en berömd konstprofessor i släkten är Carl Fredrik Reuterswärd (som skulpterat ”Den knutna pistolen” utanför FN-skrapan i New York).

Märtas mamma Blanche var också konstnär, som studerade för Pierre Olofsson och Lennart Rohde.
Märtas pappa Ivar var både cellist i Hovkapellet (utbildad i Bryssel) och arbetade även som intendent vid Stenius Galleri, som bland annat hjälpte till att lansera Helena Scherbeck.

Märta blev därför tidigt och rikligt exponerad och inspirerad av konstandan i släkten – och av konstvärlden!
Numera arbetar Märta i sin ateljé intill Observatoriet i Saltsjöbaden. Ateljéhuset delar hon med några andra konstnärer i den så kallade Saltsjöbadsgruppen.

 

« tillbaka
Separatutställning med Märta Reuterswärd