Scarabé av Virpi Pahkinen

Var Stora scen
Längd: 1 timme

Symbolen för transformation har namngivit Virpi Pahkinens verk Scarabé. I ljuset och skuggan av teorin om Omega Point, där universum är på väg mot en desto högre komplexitet, knyter sig kroppen till ett frågetecken och dyker ner i det okända.

I duetten Scarabé går dansarnas solon in i varandra, reflekterar och bildar duetter. I Virpis förunderliga och magiska universum finns spindelgrottor och kotosträngar, och till febersnabba trummor färdas vi på pilgrimsfalkens vingar. Musiken till föreställningen är specialskriven av musiker från Japan, Ecuador, Sverige, Norge och Guinea och sträcker sig från västafrikanska djembetrummor till stupsång och japansk kotomusik. Helene Thorsell har designat kostymerna och Axel Norén har skapat ljusdesignen.

Credits:

Koreografi: Virpi Pahkinen
Dans: Virpi Pahkinen, Fredrik Quiñones
Musik: Abou Cobra Camara, Luis Cortés Maya, Chieko Mori, Gunnar Idenstam, Roger Ludvigsen
Kostym: Helene Thorsell
Ljusdesign: Axel Norén – Lumination of Sweden
Ljustekniker: Malvina Johansson
Producent: Emelie Bergbohm
Foto: José Figueroa

En produktion av Virpi Pahkinen Dance Company med stöd av Statens kulturråd och Stockholms stad. Detta gästspel görs i nära samarbete med Dieselverkstaden.

Presscitat:
“Varifrån kommer Pahkinens djupsinniga och ofta nästan sakrala utryck? Delvis från den intensiva scennärvaron och rörelsernas extremt noggranna accentuering, delvis från det androgyna i Pahkinens gestalt som verkar vara universell och nästan bortom definitioner. Och framför allt från själva rörelsespråket: den mörkklädda dansarens böjda fingrar ter sig som djuriska klor, för att i nästa stund elegant påminna om flygande varelser och meditationspositioner. De mångkulturella influenserna kanaliseras på Pahkinens eget vis.”
– Helsingin Sanomat, Finland

“Virpi Pahkinen är en av Sveriges främsta, mest älskade koreografer. Definitivt den mest pregnanta och egensinniga”.
– Örjan Abrahamsson, Dagens Nyheter

”Det är som att Pahkinen med koreografin vill berätta om hur tänjbar mänskligheten är. Andligt och kroppsligt… Och hon gör något enastående när hon på det sättet töjer ut och förstorar det mänskliga.”
– Hedvig Weibull, Sveriges Radio

”Scarabé befäster Virpi Pahkinens position som originell, betydelsebärande koreograf. Hennes danskonst når långt ut i världen. ”Scarabé” är en upplevelse man tar med sig ut från Dansens hus. Kraftfull, rogivande, med en egen estetik. Helt enkelt dans när den är som bäst.”
– Gunilla Jensen, Svenska Dagbladet

“A brilliant virtuoso performance on a cosmic scale!”
– L’Orient le Jour, Lebanon

“Majestätiskt, magiskt och mystiskt.”
– Harstad Tidende, Norge

 

Boka här « tillbaka
Scarabé av Virpi Pahkinen