Örjan Andersson och Helene Billgren – Promise Land

Var Stora scen

Föreställning är tyvärr inställd.

Koreografen Örjan Andersson och Andersson Dance återkommer nu till oss på Dieselverkstaden efter ett bejublat gästspel av verket Alae 2017. Denna gång i en samproduktion med Riksteatern och produktionen Promise Land.

Promise land är en dansföreställning som skildrar en drömsk värld med mörk klangbotten och drastisk humor. Utgångspunkten för föreställningen är Helene Billgrens konstnärskap. Det här är första gången koreografen Örjan Andersson samarbetar med en bildkonstnär och första gången som Helene Billgren arbetar med dans.

Helene Billgren bildvärld tar plats i scenografi och kostym och detta får sedan en gestaltning genom dansarna. Det skavda och kantiga får en upphöjd betydelse och misstagen blir en tillgång. Det är ett ordnat kaos.

Temat för föreställningen är drömmens absurda logik och Örjan och Helene säger sig vara inspirerade av surrealismen och dadaismen. Konstriktningar som handlar om det absurda och om spontana impulser som intellektet inte hunnit påverka.
Örjan Anderssons dansstil brukar beskrivas som musikalisk, fysisk och jordnära. Han är koreografen som komponerar rörelser, ofta med både dansare och musiker på scenen.
I dag är Örjan Andersson, med det egna kompaniet Andersson Dance, en av våra mest prisade koreografer med återkommande uppdrag både i Sverige och utomlands, främst för de stora scenerna. I det nya verket Promise land som ingår i Riksteaterns nya serie Koreografserien möter vi hans koreografi i ett närmare, mindre format.

Helene Billgren är en av våra mest framstående konstnärer och var senast aktuell med en stor retrospektiv utställning på Liljevalchs Konsthall i Stockholm

På scen ser vi Jenny Nilson, tidigare premiärdansös vid Kungliga baletten och Brittanie Brown, utbildad på Juillard School, New York. Brittanie har under de senaste åren varit knuten till Skånes Dansteater.

Riksteatern i samproduktion med Andersson Dance.
Andersson Dance genomför sin verksamhet med stöd av Kulturrådet, Stockholms Stad och Region Stockholm.

Foto: Sören Vilks

Medverkande

Brittanie Brown

Jenny Nilson

Koreografi: Örjan Andersson

Dramaturgi: Anna Berg

Scenografi och kostym: Helene Billgren

Ljusdesign: Luka Curk

Ljuddesign: Niklas Swanberg

Maskör: Anna Olofson

Om Örjan Andersson och Andersson Dance

Örjan Andersson är en av Sveriges mest uppmärksammade koreografer och leder sedan 1996 sitt egna kompani Andersson Dance.  Efter framgångsrika år som dansare på Östgötabaletten och Batsheva Dance Company i Israel, debuterade han som koreograf på 90-talet. Hans första stora beställningsverk för Cullberg och Dansens hus blev en succé och öppnade dörrar internationellt. Efter det har han skapat verk för många av de stora danskompanierna, såsom Cullbergbaletten, Kungliga Operan och Göteborgsoperan. Två uppskattade verk är teveduetten 252 dagar med två gravida ballerinor i huvudrollerna och Goldberg Variations – Patterns for insomnia med musik av Scottish Ensemble.

I internationella sammanhang har Örjan Andersson arbetat med till exempel Nederlands Dans Theatre och Compañía Nacional de Danza i Madrid. På senare år har arbetat i flera gränsöverskridande samarbeten med skådespelare, dansare och musiker både inom ramen för Andersson Dance men också på Dramaten i Stockholm, Folkteatern i Göteborg och Folkoperan i Stockholm.


Örjan Andersson. Foto: David Thibel

Om Helene Billgren

Helene Billgren  är född 1952 i Norrköping och utbildad vid Konsthögskolan Valand i Göteborg 1982–87. Hon hade sin första separatutställning på Galleri Rotor i Göteborg och har genom åren blivit en av våra allra mest uppmärksammade bildkonstnärer.

Helene Billgren har ställt ut på museer och gallerier runt om i Sverige. Hon har haft stora separatutställningar på bland annat Liljevalchs konsthall och Färgfabriken i Stockholm och skapat offentlig utsmyckning på Karlstads Universitet och till Folket Hus i Hammarkullen.

Hon har också gjort scenografi och kostym till teater och opera, bland annat Riksteatern och Den Anden Opera i Köpenhamn. Dock är ”Promise land” första gången som hon samarbetar med en koreograf.

 

Boka här!
« tillbaka
Örjan Andersson och Helene Billgren – Promise Land