Utställning i Nacka konsthall – Nomadic Mind

Startdatum 12 september 2020
Slutdatum 4 oktober 2020
Evenemanget har slutat.
Var Nacka konsthall
Målgrupp Alla är välkomna!

​En utställning av Stina Folkebrant 12 september – 4 oktober
​​
Stina kommer vara på plats i Nacka konsthall lördag och söndag. Alla som är friska är välkomna, tänk på att hålla avstånd och vara rädda om varandra.​​

“Det vandrande sinnet virvlar och flyger, jag andas långsamt och tankarna klarnar och utkristalliseras.
Det känns i hela kroppen när mina känslor och idéer flätas samman och skapar ett flöde.”

Skulpturen ” Collecting ” är min tolkning av ett nomadiskt tält. Den är en bostad för mitt vandrande sinne där jag samlar mina tankar. Därav utställningens namn Nomadic mind. Med skulpturen vill jag belysa vikten av balans och samarbete mellan kropp och sinne.

Jag har målat en drake på utsidan av skulpturen vilken symboliserar mitt vandrande sinne som flyger. Den symboliserar inte bara mitt sinne utan också mitt nordiska arv. Jag tänker på de snidade drakhuvudena längst fram på vikingarnas båtar när de åkte på upptäcktsfärder. På insidan av skulpturen finns bland annat björnen som symboliserar den personliga kraften.

Konstverket ” Soul Piece ” är en bemålad arbetsoverall. Den symboliserar min kropp som manifesterar mina inre idéer.

På lakanen har jag målat djur som avtryck från nattens drömmar. De är en sinnebild för det ostyrbara i vårt undermedvetna som stiger upp till ytan för att samarbeta med kroppen.

Djuren som motiv skildrar olika känslor och tillstånd.

Draken är sinnet, björnen är kraften och tältet/skulpturen är kroppen. Overallen är kroppen och arbetet och de målade djuren kreativiteten. Avtrycken på lakanen runt den sovande kroppen blir drömmarnas sinnebilder.

 

« tillbaka
Utställning i Nacka konsthall – Nomadic Mind

Nomadic Mind

​​​​​​​​”Med nomad avses människor som ofta byter bostad. Ursprungligen användes ordet främst för att hänvisa till jägare och herde som bor i tält och strövar med sin boskap eller följer vilt. På senare tid har också nya termer bildats, till exempel digital nomadism, som hänvisar till att arbeta var som helst.

I allmänhet förknippar vi européer ofta nomadism med frihet, oberoende och resor. Vi ignorerar reglerna som detta levnadssätt också följer. Vi förbiser de djupa rötter som det kommer från. Utställningen Nomadic Minds bjuder in dig att titta närmare på tanken på nomadism i alla dess former. Frihet börjar i oss.

Stina Folkebrant tar oss med på en resa där ingenting är som det verkar. Och allt som vi föreställer oss.”

Martin Schultz Intendent för Nordamerika och Arktis. Statens museer för Världskultur.​

Nomadic Mind

​​​​​​​​​​​Ordinarie öppettider för Nacka konsthall

måndag 12-19
tisdag – fredag 10-19
lördag 11-17
söndag 12-17​