N(AUM) – teater från Bukarest

Var Stora scen

N(AUM) är en teaterföreställning som producerades i Bukarest 2014 och som bygger på den framstående surrealisten Gellu Naums texter.

Naum (1915-2001) var medlem i den rumänska surrealistgruppen vars verksamhet efter andra världskriget fick självaste André Breton att utbrista: “Världens centrum har förflyttats till Bukarest!” Efter kommunistregimens tillträde blev det omöjligt för Gellu Naum att publicera sina surrealistiska dikter och han hängav sig i stället åt barnlitteratur och översättning. Utanför hemlandet började hans verk på nytt cirkulera efter år 1990 då de översattes till engelska, tyska, franska, norska med flera språk. Naum har fortsatt att vara en betydelsefull symbol och hållpunkt för rumänska författare: enligt Herta Müller är han „det bästa som rumänsk litteratur har frambringat under de senaste 50 åren”, medan Mircea Cărtărescu beskriver honom som en storartad religions orakel”.

Enligt Oana Pellea, huvudrollsinnehavare och initiativtagare till projektet N(AUM), är föreställningen “ett universum, en dörr mot en annan verklighet, en virvelvind av kunskap, en initieringslabyrint”. Föreställningen har bjudits in till Stockholm med anledning av det rumänska språkets dag samt hundraårsjubileet av Gellu Naums födelse.

Arrangör: Rumänska kulturinstitutet och den rumänska regeringen, med stöd från rumänska ambassaden i Stockholm.

Medverkande:: Oana Pellea och Cristina Casian,
Regi: Mariana Cămărășan,
Scenografi: Vladimir Turturică,
Ljud: Horia Murgu,
Ljus: Ştefan Vasilescu.

Föreställningen spelas på rumänska men med engelsk text på textmaskin!

Från 12 år

Plats: Dieselverkstadens stora scen

När: Lördag 29 augusti 2015, kl 19:00

Evenemangets längd: 1 tim, 30 min, ingen paus

Pris: Ordinarie: 100 kr inkl serviceavgift
Ungdom och barn under 18, studerande med leg och pensionärer: 50 kr

Biljetter kan också köpas direkt i Dieselverkstadens informationsdisk.

Välkomna!

Boka biljett här!
« tillbaka
N(AUM) – teater från Bukarest