Nacka konsthall: Gunnar Larson – i minne

Slutdatum 22 augusti 2021
Evenemanget har slutat.
Var Nacka konsthall

Utställningen pågår till och med 22 augusti 2021

Nacka konsthall har öppet:
Måndag 12:00-19:00
Tisdag-fredag 10:00-19:00
Lördag 11:00-17:00
Söndag 12:00-17:00

Kulturhuset Dieselverkstaden och Nacka konsthall är stolta och glada över att få visa denna utställning med Gunnar Larson. En stor del av sitt liv bodde och verkade Gunnar i Nacka och hans mångsidiga konstnärskap inspirerade många. Utställningen är varsamt sammansatt av sönerna Mattias Larson och Andreas Ribbung, med kompletterande verk av Lisa Larson.

Gunnar Larson kallade sig själv för målare men var även grafiker, skulptör och designer. Han har bland annat arbetat med keramik, emaljmåleri, glas och paper art.
Gunnar föddes 1925 i Värmland och dog 2020 i Nacka.

1950 kom Gunnar till Stockholm för att studera på Otte Skölds målarskola på Snickarbacken, redan samma år fortsatte han till Endre Nemes på Valands konstskola i Göteborg. I Göteborg träffade han Lisa, som studerade på Slöjdföreningens skola (nuvarande HDK) och de gifte sig 1952.

1954 blev Lisa erbjuden arbete på Gustavsbergs Studio av den konstnärliga ledaren Stig Lindberg. Gunnars lärare Endre Nemes övertalade henne att tacka ja eftersom han själv arbetat med emaljmåleri där, och han visste vilken kreativ anda som rådde på fabriken i Gustavsberg.

Så småningom kom Gunnar att arbeta med offentliga utsmyckningsuppdrag i samma emaljverkstad och dessutom med keramiska reliefer i fabrikens ugnar.

Hans debututställning var på Galleri Gummeson i Stockholm 1959 och den följdes av många separatutställningar på bland andra Galleri Svenska bilder, Galleri Axlund, Konstnärshuset och olika konsthallar runt om i landet. Den sista utställningen var på Värmlands museum i Karlstad 2015–16.

Gunnar ställde under senare år ofta ut tillsammans med hustrun Lisa, bland annat på gallerier, konsthallar och i vandringsutställningar på museer i Japan.

Gunnar gjorde ett flertal offentliga gestaltningsuppdrag till exempel väggfriser i stengods på Tekniska Nämndhuset i Stockholm (1964–1966), stengodsreliefer på Umeå universitet (1967), väggmålningar och skulpturer på Nacka gymnasium 1979, målade hängande plåtar i taket på Farsta tunnelbanestation 1980, stengodsfasad på Televerkets byggnad på Vegagatan i Stockholm (1983) och stengodsplattor på Naturhistoriska riksmuseet (1992). Hans litografier är vanligt förekommande i offentliga miljöer över hela landet.

Som designer är Gunnar Larson mest känd för askkoppen ”Kulan” i melamin som började tillverkas 1970 på Gustavsbergs plastfabrik. Han designade även glas för Skrufs glasbruk på 70-talet och bestick för IKEA på 90-talet.

Gunnar var vid sidan av sitt egna ateljéarbete engagerad för andra konstnärer som styrelseledamot i Konstnärernas riksorganisation KRO och Grafiska sällskapet, som intendent på Konstnärshuset, konstkonsult för SL/Trafikens konstnämnd och genom att vara med och starta de konstnärsdrivna gallerierna 54 i Göteborg och Nationalgalleriet i Stockholm.

Utställningen är kuraterad av sönerna Mattias och Andreas.
Text: Mattias Larson och Andreas Ribbung
Arrangör: Kulturhuset Dieselverkstaden

 

 

« tillbaka
Nacka konsthall: Gunnar Larson – i minne

Om Mattias Larson och Andreas Ribbung

Mattias Larson (f. 1962) är konstnär utbildad vid Kungl Konsthögskolan 1985–90. Vid sidan om sitt eget konstnärskap är han medgrundare av det konstnärsdrivna galleriet Candyland.

Andreas Ribbung (f. 1967) är konstnär utbildad vid Kungl Konsthögskolan 1987–92. Vid sidan om sitt eget måleri är han medgrundare av det konstnärsdrivna galleriet Candyland och en av tre konstnärliga ledare för konstmässan Supermarket – Stockholm Independent Art Fair, samt projektledare för Kreativa Europa-projektet Artist-Run Network Europe.