Märgben – Norrdans

Var Stora scen
Målgrupp Alla är välkomna
Längd: 65-75 minuter

– Jag har alltid känt mig som en same. Detta trots att jag inte jobbar med renskötsel, inte pratar samiska och inte kan jojka. Då jag var fem år frågade min mamma mig vad jag tyckte var bäst med att vara same. Jag svarade ”- Att äta märgben”. Den frågan har följt mig in i vuxen ålder. Varför känner jag mig samisk? Och varför ger det mig trygghet och en tillhörighet?

Simone Grøtte är en koreograf från Lakselv i Nord-Norge. Hennes arbete påverkas starkt av hennes samiska bakgrund och hon bor kvar och arbetar i den arktiska regionen. Enligt koreografen Jo Strömgren har hon ”en talang att göra en lokal historia universell och en särskild förmåga att förvandla det triviala till något exotiskt”.  I sitt konstnärskap utforskar Simone Grøtte frågor om identitet och tillhörighet, med ett tillvägagångssätt som fokuserar på mänskliga känslor och perspektiv. Hon arbetar ofta med ljudupptagningar, nyskriven musik och objekt – något hon också vill göra i ”Märgben.”

På scenen ser vi hela Norrdans internationella ensemble. Föreställningen turnerar främst i de fyra nordligaste regionerna i Sverige. Den har också redan väckt nationellt och internationellt intresse.

Simone Grøtte har tidigare skapat dansföreställningarna Glemt, Mannen som stoppa hurtigruta, Reindans-Boazodánsa och Northern Soul. Hon har också producerat och regisserat kortfilmen Homecoming.

Världspremiär
28 mars 2019 på Härnösands teater

Biljettpris: 200 kronor

Boka här! « tillbaka
Märgben – Norrdans

Medverkande

Koreografi: Simone Grøtte

Kompositör: Herman Rundberg

Scenografi: Mari Lotherington

Ljusdesign: Torbjørn T Sandnes

Kostymdesign: Else Ciljan Jakobsen och Caroline Cecilie Evju

Dansare: 8

Om Norrdans

Norrdans är hela Norrlands eget danskompani.
Vårt uppdrag är att presentera samtida dans av hög kvalitet i hela dess bredd med ett speciellt fokus på den unga publiken. Sedan bildandet 1995 har vi producerat ett stort antal dansföreställningar med koreografier av såväl internationella tungviktare inom samtida dans som nya talanger.
Vår ambition är att erbjuda en mångfald av upplevelser och att ständigt utforska och utveckla mötet mellan den samtida dansen och vår publik.