Kryp – John Hallmén i Nacka konsthall

Startdatum 25 maj 2019
Slutdatum 16 juni 2019
Evenemanget har slutat.
Var Nacka konsthall
Målgrupp Alla är välkomna!

Vernissage 25 maj i Nacka konsthall 13:00-17:00
Varmt välkomna!

Bilderna i den här utställningen visar ett litet urval av de tiotusentals småkrypsarter som finns i Sverige. Färger och former är naturens egna.

Om fotografen
John Hallmén tar nästan alla sina bilder i närheten av sitt hem i Björkhagen i södra Stockholm. Flugor och gråsuggor vid komposten strax intill, guldsteklar och skalbaggar i den döda tallen 50 meter hemifrån, och allehanda kryp på ängsmarken någon kilometer in i Nackareservatet. I 13 år har han fotat insekter och andra småkryp och än råder ingen brist på nya upptäckter. Ofta kan det räcka att kliva ut på balkongen för att hitta fotomotiv. På sommaren myllrar livet, och vissa fynd hinner inte fångas på bild direkt. Då sparar John ett gäng kryp till vintern och fotar dem i sin hemmabyggda studio, som ryms i hemma i klädkammaren.

Om tekniken
Vid närbildsfotografering är skärpedjupet kort. I praktiken betyder det att en småkrypsfotograf ofta måste välja om skärpan ska hamna på antennerna som sticker fram närmast kameran, de vassa mundelarna eller de stora facettögonen. För att slippa välja, och få skärpa på krypets alla delar använder John en teknik som kallas fokusstackning. Han tar alltså flera bilder där fokus flyttas från det som ligger närmast kameran till det som ligger längst ifrån. Därefter kombineras bilderna i ett datorprogram och resultatet blir en bild där alla delar blir skarpa. Antalet bilder som behövs beror i första hand på förstoringsgraden – ju högre förstoring, desto fler bilder.

För att fokusstackningen ska fungera måste motivet hålla sig så stilla som möjligt medan bilderna tas. Det är enkelt så länge det handlar om döda motiv i studion, men i naturen krävs tålamod. Därför ger sig John ut tidiga, vindstilla morgnar. Då är krypen nedkylda efter natten och håller sig relativt orörliga.

Var med och bygg en jätteinsekt.
Ylva Törnlund och Torbjörn Berg kommer hålla i en workshop på Marcusplatsen utanför Dieselverkstaden.
Man kan vara med en dag eller flera. Kostnad 100 kronor per barn och dag.
Datum: 8 juni 12:00-17:00
9 juni 12:00-17:00
15 juni 12:00-17:00
16 juni 12:00-17:00

Böcker
Kryp, Norstedts 2012
Än lever skogen, Norstedts 2013
Minimonster i Naturen, Rabén & Sjögren 2014
Livet som minimonster, Rabén & Sjögren 2015

« tillbaka
Kryp – John Hallmén i Nacka konsthall