Karin Bojs: Min europeiska familj

Var Biblioteket

Vetenskapsjournalisten Karin Bojs (känd från Dagens Nyheter) bestämde sig för att släktforska på djupet och låta DNA-trådarna knyta ihop henne själv med forntidens människor. Hon läste studier, intervjuade forskare och reste i ett tiotal länder för att följa spåren bakåt. Sedan 1980-talet har DNA-tekniken genomgått en enastående utveckling. Med hjälp av små variationer i DNA-sekvensen går det numera att hitta kusiner, sysslingar och bryllingar, och även släktingar som levde för mycket länge sedan – under den senaste istiden och ännu längre tillbaka.

Resultatet av Karin Bojs arbete blev den kritikerhyllade Min europeiska familj: de senaste 54000 åren, en en bok om hennes ursprung och hennes familj. Men också om oss andra. Vi är ju släkt. Någonstans, någon gång levde vår senaste gemensamma förmoder och förfader. DNA-trådarna knyter ihop oss alla.

Lyssna på Karin Bojs tisdag 10 november kl 19 i biblioteket. Fri entré!

(Författarfoto: Ulrica Zwenger)

 

« tillbaka
Karin Bojs: Min europeiska familj

Karin Bojs

Karin Bojs arbetade under lång tid som vetenskapsredaktör på Dagens Nyheter. Hon slutade för ett par år sedan för att ägna mer tid åt att skriva böcker, men skriver fortfarande krönikor i DN varje vecka på frilansbasis. Hon är också hedersdoktor vid Stockholms universitet och har fått flera stora priser för sitt arbete, bland annat från Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien.

Karin Bojs har också skrivit Syra själv: konsten att förädla grönsaker med hälsosamma bakterier (2012) och var medförfattare på Vikten av gener: hur DNA påverkar din vikt (2011).