Jakten på färgpiraterna

Var Stora scen
Målgrupp Familj
Längd: Ca 40 min

Detta är det 27:e året som 6-årskören genomförs i Nacka. Det är med stolthet och vördnad som Kulturhuset Dieselverkstaden förvaltar detta oerhört fina projekt som är helt unikt. Varje år hör andra kommuner av sig för att höra och lära sig av projektet, men hittills har ingen vågat sig på något liknande som ens är i närheten av den omfattning som kören i Nacka är idag. Årets team har blivit nominerade till Grammis för bästa barnalbum för 6-årskörens föreställningar ”Skogen” från 2014 och ”Min vän i rymden” från 2015.

 

Årets föreställning

”Jakten på färgpiraterna”

Konstnärliga team

Drygt 1200 barn från Nackas skolor, kör

Per Egland, kompositör/manus/musiker/konstnärligt ansvarig

Anna Olin, sångpedagog/musiker

Andrea L Tarrodi, klaviatur

Erik Nilsson, slagverk

Anna-Linda Egland, koreografi/konstnärligt ansvarig

Carola Nilsson, koreografi/dansare

Jan Borén, scenografi/kostym/rekvisita

 

Handling

I landet Färige hade det regnat så länge att människorna där tappat räkningen på hur länge det egentligen regnat. Allt var blött och trist.

Efter många långa regniga dagar tittade till slut solen fram. Samtidigt märkte dock invånarna i Färige något väldigt märkligt – alla färger hade försvunnit. Ingen färg på husen, ingen färg på träden och ingen färg på människorna. Färgerna hade helt enkelt regnat bort eller kanske försvunnit på något annat sätt.

Det visar sig snart att några som kallar sig för Färgpiraterna varit framme och stulit färgerna. ”Pirater?”, tänkte invånarna. ”De borde väl hålla till ute på havet?”

Invånarna i landet Färige beger sig sig ner till hamnen där de träffar två fiskegummor som vet vilka Färgpiraterna är. Gummorna berättar att piraterna åker omkring ute på haven i sin snabba färja och helt enkelt tjuvar färg av folk. Med sig på färjan har de också ett vilddjur som de kallar för Mus-i-Kanten.

Tillsammans med Fiskargummorna beger invånarna sig ut på havet för att försöka ta tillbaka sina färger. De hälsar på vulkanen Vesuvius som också har blivit bestulen på sin färg. De får smaka några gula citroner av vulkanen som berättar att Färgpiraterna fortsatte mot Zanzibar.

Invånarna tar sedan vägen genom Suezkanalen och via Röda havet tar de sig till Zanzibar. Zanzibar är ett gammalt korallrev som likt Vesuvius också blivit bestulet på alla sina färger, alla utom sin blåa korallfärg. Invånarna byter citrongul mot korallblå med Zanzibar och får då också veta att Mus-i-kanten inte alls är något vilddjur, utan en trevlig liten skeppsmus som heter Pedro och som blivit kvar på Zanzibar. Pedro följer med ner till Antarktis där Färgpiraterna förvarar alla sina stulna färger. I ett litet skjul mitt på Sydpolen hittar invånarna piraterna där de ligger och sover efter en lång natt med fest och färgfilm.

Får invånarna tillbaka färgerna, eller skall Färgpiraterna åter smita iväg med sin supersnabba färja? Hur skall det gå?

boka plats « tillbaka
Jakten på färgpiraterna

Om 6-årskören

Som kör är 6-årskören ett helt unikt projekt, där Nackas 6-åringar varje år får möjlighet att delta och inspirera till helt nykomponerad musik, repetera, få koreografi och framföra verket. Förra året deltog drygt 1200 barn i kören och framförde 14 näst intill fullsatta föreställningar.

Syftet är att de nya eleverna ska få lära känna varandra i ett gemensamt projekt där alla är lika delaktiga, men också att tidigt ge erfarenhet inifrån från ett stort scenkonstprojekt, där alltifrån kompositör, ledning, ljus- och ljudtekniker, scenograf, musiker och scenen är helprofessionell. Att det sedan alltid blir en folkfest där föräldrar, syskon, släktingar och före detta körmedlemmar kommer till föreställningarna är en fantastiskt fin bonus för alla.

Historik

1988 genomfördes den allra första kören. Det året bestod den av 620 sexåringar och leddes av sångpedagogen Suzanne Stojkov och projektet föddes för att fira Lennart Hellsing på hans 70-årsdag. Sedan dess har över 25 000 barn deltagit i kören som fått ett alldeles eget liv. Idag händer det faktiskt att barn som en gång var med i kören, själva fått barn som deltar.

I år är kören mer än dubbelt så stor som 1988.