Henryson + La Strada

Var Stora scen
Längd: 75 min

KONSTERTEN 27 NOV ÄR FRAMFLYTTAD TILL 21 MARS 2021.
Ni som har köpt biljetter till konserten 27 nov blir kontaktade av Ticketmaster för att återlösa dessa.

 

Musik av Nino Rota

När:21 mars kl. 19:00-20:15
Var: Dieselverkstadens stora scen
Medverkande: La Strada (Peter Nylander – gitarr, Svante Henryson – cello, Lisa Långbacka – dragspel, Ingrid Schyborger – kontrabas, Peter Danemo – trummor)

Nino Rota är djupt förknippad med filmmusik, inte minst som Federico Fellinis parhäst och musikalisk musa. Hans renommé sköt i höjden bland den bredare publiken med musiken till Francis Ford Coppolas Gudfadern.

Rotas musik är en genre i sin egen rätt. Man skulle kunna benämna den melankolisk cirkusjazz med fria utflykter i tid och rum. Genom allt, som en röd tråd, löper den italienska folkmusikens stora kärlek till melodi. Rota och Fellini kompletterade varandra väl i skildringen av det tragikomiska i människans existens. Vackert och groteskt på en och samma gång.

La Strada är en kvintett som på sitt eget vis skildrar en del av den enorma musikskatt Nino Rota står för. Fem musiker med olika bakgrunder och röster möts här för att med omsorg och lekfullhet förvalta och förvandla en del av filmhistoriens mest älskade verk.

Biljetter: 160 kr (ordinarie), 90 kr (student/pensionär)

 

 

« tillbaka
Henryson +  La Strada

Allmänt om:

I Henryson + bjuder vi in till en konsertserie på Dieselverkstadens scener där vi får ta del av musikern och tonsättaren Svante Henrysons musikaliska värld.

Svante Henryson växte upp i Umeå, där han började sin musikerbana som el- och kontra-basist inom rock och jazz. Efter studierna, bl.a. vid Musikaliska Akademien i Prag, blev han rekordung solobasist i Oslo Filharmonien.
Därefter följde ett musikaliskt lappkast och han flyttade till USA för att bli elbasist i ett världsberömt hårdrockband med gitarristen Yngwie Malmsteen.
Under de många långa världsturnéerna lärde han sig ytterligare ett instrument: cello – hans  unika spelstil är gränssprängande i både klanger, teknik och inte minst genremässigt.
Med sina tre instrument rör sig Svante obehindrat inom ett osedvanligt stort musikaliskt spektrum, vilket den digra listan på prominenta samarbetspartners inom vitt skilda genrer vittnar om; Elvis Costello, Anne-Sofie von Otter, Steve Gadd för att nämna några.
Svante Henryson är även en prisbelönt tonsättare. På verkslistan återfinns orkesterverk, kammarmusik, bland annat den prisbelönta Sonat för Soloviolin, sångcykeln Frånvarons Speglar, det stora samiskspråkiga oratoriet Vidderna Inom Mig, och solokonserter, bl.a. för moderna instrument såsom elbas och steelpans.
Svante Henryson är ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien, och konstnärlig ledare för Umeå Kammarmusikfestival.