Konsert: Henryson + Beatbows

Var Stora scen
Längd: 75 min

Biljetter 

5 november 2021
Tid: 19:00- ca 20:15
Plats: Stora scen

Medverkande:
BEATBOWS – Svante Henryson, cello & Mattias Yilbar Norgren, beatbox 

Duon Beatbows förenar fjäderlätta celloklanger med blytunga beatboxbeats. Och blytunga cellobeats med fjäderlätta beatboxklanger. Det är virtuost, det är lekfullt, det är musikanteri på högsta nivå. Beatbows debuterade för två år sedan vid Kungliga Musikaliska Akademiens årssammankomst, ett framträdande som utgjorde en premiär för beatbox i ett av våra högtidligaste musikaliska sammanhang.

Mattias Yilbar Norgren, beatbox spelade trummor redan som spädbarn och har varit beatboxare sedan 15-årsåldern. Yrkesmässigt lever han ett dubbelliv: han är både professionell musiker och bilmekaniker. Mattias är ende svensk med folkhögskolepoäng i ämnet Beatbox. Han har varit fältartist i Somalia, och har spelat med en lång rad svenska artister.

Ett smakprov för hur det kan låta får du via denna länk:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLD2YsyVjtcW1ICDrt6Rc03D-5v7NW2T57

Biljetter: 160 kr (ordinarie pris), 90 kr (pensionärer och studenter)

(FOTO: Mats Bäcker)

Boka biljett « tillbaka
Konsert: Henryson + Beatbows

Allmänt om:

I Henryson + bjuder vi in till en konsertserie på Dieselverkstadens scener där vi får ta del av musikern och tonsättaren Svante Henrysons musikaliska värld.
Svante Henryson växte upp i Umeå, där han började sin musikerbana som el- och kontra-basist inom rock och jazz. Efter studierna, bl.a. vid Musikaliska Akademien i Prag, blev han rekordung solobasist i Oslo Filharmonien.
Därefter följde ett musikaliskt lappkast och han flyttade till USA för att bli elbasist i ett världsberömt hårdrockband med gitarristen Yngwie Malmsteen.
Under de många långa världsturnéerna lärde han sig ytterligare ett instrument: cello – hans unika spelstil är gränssprängande i både klanger, teknik och inte minst genremässigt.
Med sina tre instrument rör sig Svante obehindrat inom ett osedvanligt stort musikaliskt spektrum, vilket den digra listan på prominenta samarbetspartners inom vitt skilda genrer vittnar om; Elvis Costello, Anne-Sofie von Otter, Steve Gadd för att nämna några.
Svante Henryson är även en prisbelönt tonsättare. På verkslistan återfinns orkesterverk, kammarmusik, bland annat den prisbelönta Sonat för Soloviolin, sångcykeln Frånvarons Speglar, det stora samiskspråkiga oratoriet Vidderna Inom Mig, och solokonserter, bl.a. för moderna instrument såsom elbas och steelpans.
Svante Henryson är ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien, och konstnärlig ledare för Umeå Kammarmusikfestival.