Gryningsljus till nattljus – Niclas Ahlberg i Nacka konsthall

Startdatum 29 februari 2020
Slutdatum 30 maj 2020
Evenemanget har slutat.
Var Nacka konsthall
Målgrupp Alla är välkomna!

Gryningsljus till Nattljus

Ljuset är en fotografs redskap. Ordet fotografi betyder att måla med ljus. Ljuset är i ständig förändring. Inte bara genom årstiderna men också över dygnet. De största förändringarna sker såklart när solen går upp och ned.

Innan solen går upp visar sig ofta färger i rosa och purpur. Ju närmare solen är att gå upp skiftar färgerna över mot gult, orange och rött. Exakt hur en soluppgång ter sig påverkas av moln, vind och reflektioner i omgivningen. Det är det ovissa som gör att varje soluppgång och solnedgång i sig är ett mirakel som jag aldrig upphör att fascineras av.

Solens reflektioner i månen har också alltid fascinerat mig. Det har varit och är en rolig utmaning att försöka hitta på något fotografiskt med månen i kombination med något annat objekt. En fågel, ett djur eller något annat.

Dygnets förändringar av ljuset är temat för denna utställning där jag ska ta er på en resa från den purpurfärgade stunden före gryningen till den svarta natten där endast månen och det som träffas av månljuset blir synligt.
Välkomna!

Både Nacka Värmdöposten och Sveriges Radio P4 rapporterar om den sevärda utställningen.

Länk till artikel i NVP: https://www.nvp.se/Kultur–Noje/niclas-ahlberg-tar-ljuset-till-nacka

Länk till intervju med Niclas Ahlberg i P4 (inslaget är 1,17:11 in på klippet): https://sverigesradio.se/eftermiddagip4stockholm?fbclid=IwAR1Lst8hGKjf2rG4le1LqHWDMxpBurTN-MKa7gG-wyMaqQ50kzO674VabQY

« tillbaka
Gryningsljus till nattljus – Niclas Ahlberg i Nacka konsthall

Om fotografen

Niclas Ahlberg är naturfotograf med primärt fokus på fåglar.
Han blev invald i föreningen Naturfotograferna 2019 och har placerat sig långt fram i flera internationella fototävlingar de senaste åren. Till vardags driver han ett tidningsförlag i Gustavsberg.
Mesta tiden bakom kameran spenderas på Gotland där han har ett hus i Sysne på Östergarn. De senaste åren har han arbetat på en bok som beskriver Gotland i ord och bild under ett år. Gotland är så mycket mer än bara Almedalen, Tofta och Kneippbyn i juli.

Ljuset är en fotografs viktigaste komponent. Det blir tydligt när man fotar under ett år att ljuset förändras mycket månad för månad. Boken handlar mycket om ljusets avsked och återkomst till Gotland. Niclas bor i Saltsjö-Boo och fotar en hel del även i sjöar och tjärnar runtom i Nacka och på Värmdö. En av favoritplatserna är Horssten som med sitt utsatta läge längst ut i havsbandet alltid är en spännande plats att besöka med kameran.