Familjeteater på jullovet 2019: Karagöz på äventyr – Teater Gyllene Draken

KARAGÖZ PÅ ÄVENTYR är en historia om längtan och hopp, om betydelsen att vara nära dem man älskar mest här i världen. Ända sedan sångaren, musikern och skådespelaren Fikret  Çeşmeli var liten pojke och bodde i en liten turkisk by, har han drömt om att få arbeta med den märkliga turkiska skuggspelsteatern, så fylld av skönhet, humor och mystik. Skuggspelsdockorna lyser som kyrkfönster eller ädelstenar mot den vita duk som föreställer världen. Sagan är fylld av sång och musik. I anslutning till föreställningen bjuder vi publiken på en inblick i hur man gör skuggspelsteaterdockor och inspirerar barnen till att göra egen teater.

Vill du göra en egen skuggspelsdocka? Kom till vår verkstad i konsthallen före eller efter föreställningen. Gratis, men begränsat antal platser. Biljett till verkstaden hämtas i informationsdisken.
Läs mer här >>

Karagöz måste göra en lång, lång resa. Han måste lämna sin fru och sina barn kvar hemma i byn.

“Hur ska jag kunna åka från byn, där jag bor
Från mina barn och deras mor
Från alla mina vänner
Från alla som jag känner
Från katten och hunden
Från hönor och ankor
Från citronträden i lunden
Från vinet i rankor
Från söta aprikoser
Från doftande rosor”

På den långa resan råkar han ut för många äventyr. Han möter bland många andra en listig häxa och en stor, ruskig orm. Som tur är reser Karagöz inte ensam. Han har med sig sin gode vän Hacivat. Om nätterna långt borta i fjärran land drömmer Karagöz om de där hemma. Hemma i byn drömmer hans lille son om sin far. Han drömmer om att hans pappa har blivit kung i landet långt däruppe i norr…

”En vacker saga om avstånd och längtan”
”Dockorna, tillverkade av kamelskinn, blir märkligt levande mot den vita duken”
Hälsinglands tidningar

”Skådespelarna Fikret Çeşmeli och Eva von Hofsten utnyttjar lekfullt skuggteaterns alla möjligheter. Genom en belyst duk låter de färgrika dockor i kamelhud spela upp berättelsen, förvånansvärt uttrycksfulla med de enkla medlen.”
Arbetarbladet

”Förtrollande skuggor”, ”I mörkret satt barnen och lös av förundran”
Hela Hälsingland

”Att fånga intresset hos femtio barn är inte det lättaste, men det är precis vad Fikret Çeşmeli  och Eva von Hofsten gör i skuggteaterföreställningen Karagöz på äventyr”
Falukuriren

« tillbaka
Familjeteater på jullovet 2019: Karagöz på äventyr – Teater Gyllene Draken