Familjelördag: Rundgång, bebisdans – KolKo ink.

Var Stora scen
Målgrupp Bebisar 6-14 månader + en förälder
Längd: ca 30 minuter

Rundgång är en nyfiken föreställning som bjuder på groove och värme. Ljudet av mjuka droppar fyller rummet när barnet med sin nära vuxen bjuds in att upptäcka rörelsens värld. KollektivKompaniet KolKo ink. undersöker rörelse, rum och relation när de denna gång skapar danskonst för de allra yngsta.

När vi påbörjade arbetet med rundgång ville vi skapa danskonst för de allra yngsta och deras nära vuxna. En scenkonstupplevelse för målgruppen som hade dans i fokus och en föreställningsform som närmade sig målgruppen på deras villkor. Vi sökte en form som var tillåtande och gav utrymme för bebisen att uppleva och reflektera på sitt sätt. Föreställningen arbetades fram under 2015 med konstnärlig rådgivning av koreograf Dalija Acin Thelander och i samarbete med referensgrupper, bestående av bebisar och deras nära vuxna.

Ordet rundgång beskriver den pågående loopen av rörelse som startar i bebisen, tas om hand i dansarnas kropp – där den får ett konstnärligt uttryck, och sedan åter ges vidare till bebisen att uppleva och absorbera på det sett den önskar. Ett dans-eko. Föreställningsformen är på så sätt interaktiv.

Scenrummet, skapat av scenograf Linda Irenedotter, är anpassat till målgruppens utvecklingsfas. Mjukt golv och mjuka väggar ramar in scenytan och möjliggör för bebisen att krypa fritt. I mitten av rummet tonar ett 4 meter högt och lika brett pyramidskelett upp sig. Konstruktionen är stabil men samtidigt mjuk och böjlig för bebisen att hålla sig i eller för att häva sig upp till stående. Ett spännande rum i rummet som möjliggör flera perspektiv.

För oss är det viktigt att föreställningsformen är anpassad till det sätt bebisen utforskar och upplever världen på. Föreställningen är därför utformad så att bebisen ges möjlighet att känna, härma och iaktta samt ges utrymme och tid att vända sig bort och reflektera en stund eller kanske lägga sig på rygg och blicka upp mot pyramidens topp.

Ljudbilder, komponerade av Sebastian Forslund, skapar nyfikenhet till rörelsen och bjuder på mycket värme och en skopa groove!

Föreställningen är 30 minuter lång och efteråt ges bebis och vuxen möjlighet att stanna kvar och på egen hand utforska rummet.

Medverkande:
Idé & Koreografi: KolKo ink.
Dansare: Sara Nilsson & Sara Johansson
Musik: Sebastian Forslund
Scenografi: Linda Irenedotter Ingemansson
Konstnärlig rådgivning: Dalija Acin Thelander
Foto & Affisch: Johan Nilsson
Produktion: KolKoink

rundgang_brod

Boka din biljett här « tillbaka
Familjelördag: Rundgång, bebisdans – KolKo ink.

KolKo ink

KolKoink är ett danskonstkollektiv som 2009 skapades som en öppen förening. Medlemmarna saknade då en plattform där pedagogik och konstnärskap förenas. Idag består föreningen av dansare, koreografer, pedagoger, projektledare och konstnärer från flera olika områden och produceras av Sara Johansson, Sofia Wikander, Sandra Fredriksson och Sara Nilsson. KolKo ink. arbetar idag kollektivt med danskonstnärliga och pedagogiska projekt där de producerar och turnerar sina egna föreställningar.

Visionen är att tillgängliggöra scenkonst där dansen, med sitt fysiska rörelseuttryck, står i centrum. Det kollektiva arbetssättet ger en mångkreativ process där nyfikenheten på målgruppen initierar samarbeten med referensgrupper. Strävan är att skapa aktuella, innovativa och målgruppsnära produktioner.

Priduktionerna “Ögonblick” ​och “J​ag vara Jag​” har spelat närmare 250 föreställningar runt om i landet och setts av över 12 000 barn. Båda är producerade med stöd av Stockholms stad och län. KolKo ink.s produktioner har valts ut till flera dansnätverk, däribland Dansspridning, Dansistan, Turnéslingan Örebro, Scenkonst Sörmland och Salto.

www.kolko.se

Om Kulturhuset Dieselverkstaden

Vi finns i Dieselverkstaden som ligger i kanten av Sickla köpkvarter. Vi ser till att fylla Dieselverkstadens fina lokaler med bra kulturaktiviteter, både som vi själva arrangerar och som andra står för. Vi har scener, verkstäder, producenter, tekniker och pedagoger.

Familjelördag är scenkonst för barn och det kan vara allt från cirkus, musik till dans och teater för olika åldrar. Kulturhuset Dieselverkstaden gör ett noga och varierat urval av föreställningar som passar en bred publik. Varmt välkomna!