Familjelördag: Robotdiktatorn – Mittiprickteatern

Var Stora scen
Målgrupp Från 7 år och uppåt
Längd: 50 min

– en lekfull, galen och djupt allvarlig föreställning om beslutsfattande, medmänsklighet och svårigheten med att komma överens.

I en kartong, på översta hyllan, lever tre övergivna och bortglömda leksaker. Tre före detta  favoriter i ett fängelse av papp. Här får bara den starkaste bestämma och starkast är den som förtränger sina känslor. Den som anpassar sig, blir ett redskap. Och den som minns och längtar blir ett hot. Men när ännu en bortglömd kamrat landar i lådan, ändras allt. Vilka kan de bli om  inte bara en bestämmer?

Vad är demokrati? Hur fungerar det? Vad krävs för att det ska fungera? Och vad är alternativet? I alla möjliga sammanhang talas det om demokrati och hur viktigt det är att försvara den. Fast det är inte helt lätt för ett barn att förstå vad demokrati är. För i barnens värld är det ändå alltid en vuxen som kommer att bestämma i slutändan. Ett barn som nyfiket försöker förstå hur demokrati fungerar genom att följa nyhetsrapporter på radio och TV får inte mycket hjälp och vägledning. Det är väldigt många arga och missnöjda vuxna som klagar över beslut som tagits, över att det tar för lång tid att besluta eller rent av att demokratin inte fungerar.

Rekommendation: Hur ska det gå till om alla vill bestämma? En rolig lektion i hur demokrati kan vara på ett barns nivå. Hur ska man tillsammans komma överens utan att det finns en diktator? Eller måste man ha en diktator? Hur gör man?
Katarina Weidhagen, Kulturhuset Dieselverkstaden

Tid: 50 minuter
Pris: 100 kronor per biljett, BOKA HÄR
Från 7 år men passar absolut lite äldre barn också! Det är svårt att sätta åldersgränser, detta är en rekommendation. Kolla gärna trailern för att få en uppfattning om föreställningen.

Foto: Martin Skoog

Press

“Robotens diktatur utmanas av deppig hjälte
Att det är svårt att bestämma vem som ska bestämma har vi alla blivit varse denna höst. Valet ger avtryck också på barnscenen. Demokratipjäsen “Robotdiktatorn” (7–11 år) är skriven och regisserad av Magnus Munkesjö. I en kartong ligger några bortslängda leksaker och väntar på bättre tider. Lennart Gustafssons försynt nostalgiske nalle och Ulrika Hanssons nervöst tvehågsna apa regeras med järnhand av roboten, spelad med skojigt hetlevrad attack av Eva Welinder. När Henrik Gustafsson gör entré som deppig actionhjältedocka ändras spelreglerna och det blir riktigt spännande. För vem eller vilka ska nu bestämma? Konflikterna ställs på sin spets, men för att kunna lämna lådan och ge sig ut i världen behöver man kunna samarbeta.”
Karin Helander, Svenska Dagbladet 181001

 

 

Foto: Martin Skoog

Foto: Martin Skoog

 

 

Boka här! « tillbaka
Familjelördag: Robotdiktatorn – Mittiprickteatern

Om Mittiprickteatern

Mittiprickteatern tar den uppväxande människan på allvar.

Mittiprickteatern är en av de äldsta fria teatrarna i Sverige – 45 år 2019.

Mittiprickteatern spelar barn- och ungdomsteater både på vår fasta scen Påfågeln – som vi delar med Pantomimteatern – och på turné i hela landet. Vi har valt att spela för en ung publik för att ungdomar är vår framtid. Vi vill ge dem hopp och mod. Vi vill få dem att inse att de är viktiga, att deras tankar och känslor betyder något.

Mittiprickteatern tror på teatern som ett redskap att upptäcka, förstå och förändra världen. Vi vill förankra våra föreställningar och gör därför gärna för- och efterarbeten i skolan samt tillhandahåller arbetsmaterial till de flesta pjäser som vi sätter upp.

Om föreställningen
Av: Magnus Munkesjö
Regi: Magnus Munkesjö
Scenografi: Magnus Munkesjö och Sara Kander
Kostym: Sara Kander
Sömnad: Inger Lejbro
Mask: Mimmi Harms Oredsson
Musik & ljud: Anders Nyström
Ljus: Maria Ros Palmklint

 

Om Familjelördag

Familjelördag är scenkonst för barn, allt från cirkus, musik till dans och teater som är inspirerande oavsett ålder. Kulturhuset Dieselverkstaden gör ett noga och varierat urval av föreställningar som passar en bred publik.

Det är svårt att sätta åldersgränser, vi ger en rekommendation, titta gärna på trailern på dieselverkstaden.se innan bokning så får du en uppfattning om föreställningen.
Biljetter bokar du på dieselverkstaden.se eller köper direkt i Dieselverkstadens infodisk.
Familjelördagarna är ofta fullbokade så köp gärna din biljett i god tid!

Varmt välkomna!