Ett gästspel från Umeå med rolig Queer-dockteater
Monster-konster. Handlingen utspelar sig i den levande naturen. Huvudpersonen är ett barn som har två mammor. En retsticka till huvudfoting och ett snällt monster finns med. Ett av träden i skogen mår inte bra och doktorn tillkallas. När ingenting hjälper måste det till riktiga konster, monster-konster, för att trädet ska få leva som det vill, utan begränsningar.
Olika är bättre än olika. Vad kan du flyga? Flyga som fågeln? Simma tillsammans med hajar? Resa till jordens medelpunkt? Frågar du ett fritänkande barn på väg in i skolvärlden är svaret ett högljutt “Allt!”
I drömmens verklighet är allt möjligt. Värre är det i verkliga verkligheten; där är tabun och gränsdragningar vardag, även för ett gränslöst barn.
Om vikten av att strunta i snäva nej och istället tänka fritt berättar Teater Månstjärnans nya föreställning för barn från tre år och uppåt. Vi duger som vi är och alla är lika mycket värda är det enkla, men viktiga budskapet.
I centrum står en hen (som en klok pojke i publiken påpekade när Teater Månstjärnans Margareta Selander undrade vilket kön dockan hade) som saknar händer och hans kompis huvudfotingen som saknar kropp. Den handlösa dockan har dessutom två mammor, ett faktum som mest antyds i förbifarten.
Selander är ingen mässande folkbildare, hon tror sin barnpublik om att vara både tänkande och kloka! I “Monster-konster” är alla udda existenser men samtidigt högst normala. Överlag är det här en av Selanders mest helgjutna föreställningar. Inte minst de klurigt vackra dockorna, tillsammans med talande baobaoträd och en sagolik savannvärld, imponerar. Också dottern, artisten Frida Selander har hittat en mytisk, spännande musik som fungerar bra tillsammans med mamma Margaretas associativa, fria berättelse om hur olika är bättre än lika.
Medverkande:
Manus: Margareta Selander
Dockor och scenografi: Ingemar och Margareta Selander
Musik: Frida Selander
Medverkande: Två dockspelare