Familjelördag: Beatrix – Dockteatern Tittut

Var Lilla scen
Målgrupp Från 2 år och uppåt
Längd: 40 minuter

En föreställning fylld av dans och musik inspirerad av Beatrix Potters bildvärld.Som liten flicka i ett viktorianskt England under slutet av 1800-talet förbjöds Beatrix Potter att leka, busa och smutsa ner sig. Hon tog därför sin tillflykt till alla de djursagor hon skapade.
I vuxen ålder gav Beatrix sedan ut ett stort antal barnböcker som blev oerhört populära. Hennes berättelser har iscensatts av Royal Ballet i London med flera.

Ur pjäsen “Beatrix värld”
“……. runt omkring på gården, i skogen, på ängarna, fanns det massor av djur. Kaniner, grodor, räv, möss och råttor, ankor, en igelkott. De blev mina vänner. Jag gav de namn. Ibland klädde jag på de kläder och fick de att uppföra sig nästan som människor. Jag hittade på sagor om dem. Vi hade en värld tillsammans. Jag vill att ni följer med mig till min värld, Beatrix värld.”
Föreställningslängd ca 40 min

Pressröster
“…en helt underbar fantasikavalkad frambringad av de båda Beatrix. Figurer och situationer ur böckerna dansas fram…” “Beatrix värld är perfekt för sin unga målgrupp, men också njutbar för alla åldrar…”
SvD Karin Helander

Produktion:
Manus & regi: Sven Wagelin Challis
Dockor, scenografi & kostym: Annika Arnell
Koreografi: Jeanette Challis
Musik: Leif Hultqvist
Spelare: Maria Selander & Lisette Merenciana

Boka här! « tillbaka
Familjelördag: Beatrix – Dockteatern Tittut

Mer om föreställningen

Regissör för Beatrix värld är Sven Wagelin Challis, ena hälften av Tittuts konstnärliga ledarduo. Han har bl a regisserat Gossen och kärleken till de tre apelsinerna – Tittuts kritikerrosade samarbete med Operan. Dockor och scenografi skapas av den skickliga dockmakaren Annika Arnell. För de dansanta koreografierna ansvarar koreografen/danspedagogen Jeanette Challis. Tonerna som dockorna dansar till är komponerade av Tittuts flitigt anlitade kompositör Leif Hultqvist. Dockspelarduon består av mimaren Maria Selander och skådespelaren Lisette Merenciana.

Dockteatern Tittut

 

Om Beatrix Potter

Hon tillhörde dem som startade det som Ellen Key döpte till barnets århundrade. En ny syn på bardomen. Det som kan tyckas självklart för oss idag men som fram till slutet på 1800-talet var otänkbart. Barnet som en egen tänkande varelse. Att som vuxen se världen genom barnets ögo.

Inom svensk teater var det otänkbart att göra teater för barn under fem år. Man trodde inte att de kunde förstå men när Dockteatern Tittut 1977 började göra teater för de minsta barnen, från två år bröts ny mark. Idag görs teater för bebisar och vi vet att det nyfödda barnet har med sig både upplevelser och intryck.

När nu Dockteatern Tittut sätter upp Beatrix värld är det i följd med Tittuts tradition att se på världen ur barnets perspektiv. Beatrix värld är berättelsen om flickan som inte får busa, springa, smutsa ner sig utan ska vara duktig och sitta still. Genom sin konstnärliga talang och ett skissblock kan hon i sin fantasi skapa sig en spännande tillvaro.