Duger jag? – samtal om unga människors hälsa

Var Dieselverkstadens Bibliotek
Målgrupp Ungdomar och vuxna

Duger jag?  – föredrag och samtal om unga människors hälsa

Pressen på unga killar och tjejer att duga och se ”rätt” ut eller vara ”rätt” är idag större än någonsin. I de sociala medierna sprids bilder och ideal lika snabbt som de har publicerats. På TV får vi följa personer som vill gå ner i vikt eller göra om sig. Vi vill granska hur fixeringen vid vår egen och andras kroppar påverkar vår identitet, självkänsla, psyke och relationer. I extrema fall kan kroppsfixering få allvarliga konsekvenser. Hur kan vi vända på perspektivet så att vi ser det positiva i oss själva och andra? Kropp och psyke hänger ihop. Vi har bjudit in Daniel Lams, regionombud på Bris och Christina Lillman Ringborg från SCÄ som tillsammans med publiken kommer att samtala om unga människors hälsa.

Onsdag 15 oktober kl 19:30. Fri entré!

Bris – Barnens rätt i samhälletmöter i sin stödverksamhet många barn och ungdomar med psykisk ohälsa. Daniel Lams , regionombud från Bris föreläser om bemötandet av unga som mår dåligt och vikten av att få en ökad förståelse för sin livssituation. Också om hur man kan bevara en mening och hopp i livet trots svåra motgångar och problem.

SCÄ – Stockholms Centrum för Ätstörningar Nordens största specialiserade ätstörnings- klinik för  alla åldrar. Christina Lillman Ringborgsamtalsterapeut och sjuksköterska med lång erfarenhet av arbete med barn och ungdomar med ätstörningar

Daniel Lams kommer att prata om vad barn själva berättar om sin psykiska ohälsa i den stödverksamhet som finns på Bris och som grundar sig på en studie som heter ”Se hela mig”. Ihop med det kommer han också att tala om hur man kan bevara en god hälsa utifrån ett salutogent perspektiv.Det salutogena perspektivet fokuserar på vilka faktorer som orsakar och vidmakthåller hälsa mer än vad som orsakar sjukdom.

Han vill lyfta betydelsen av samtal och vikten av att få en ökad förståelse för sin livssituation, en ökad förståelse för vad man kan göra, när man mår dåligt och vart man kan vända sig. Och viktigast av allt, hur man kan som ung bevara en mening och ett hopp i livet trots svåra motgångar och problem.

Länkar: https://www.bris.se/upload/Articles/Rapport_hela%20mig_ensidig.pdf, https://www.bris.se/upload/Articles/Se%20hela%20mig!_2014.pdf , https://www.bris.se/

Christina  Lillman- Ringborg pratar om de riskfaktorer i samhället som kan leda barn och ungdomar in i ätstörning. Hur kan vi hantera våra egna och andras krav och förväntningar? Vad förväntas man orka med? Tex i valsituationer eller i en  konkurrenssituation ? Hur kan man utveckla och vidmakthålla en god självkänsla?  Hur kan familjen hjälpa sina barn och ungdomar vid svåra ställningstaganden? Och vad har skolan för ansvar?  Läs mer här!

Nacka kulturcentrum arrangerar i samband med seminariet två föreställningar den 18 & 19  oktober av cirkusvarietéshowen EAT IT – med Ruby Rose production med bl.a. högaktuella Angela Wand. Läs mer här!

Arrangörer:  Dieselverkstadens bibliotek och Nacka kulturcentrum

 

« tillbaka

Daniel Lams och Christina Lillman Ringborg

Daniel Lams är socionom med psykoterapiutbildning med inriktning mot barn och unga. Han utbildar och föreläser om barns rättigheter, barnperspektiv och samtalsmetodik ur ett salutogent förhållningssätt. Under många år har Daniel arbetat som barnavårdsutredare inom socialtjänsten. Han utbildar och föreläser på Bris om barns rättigheter, barnperspektiv och samtalsmetodik ur ett salutogent förhållningssätt. www.bris.se

Christina Lillman-Ringborg, sjuksköterska, vårdlärare och familjeterapeut och har 40 års erfarenhet av arbete med barn och ungdomar samt familjer. De senaste 20 åren har Christina arbetat med högspecialiserad ätstörningsvård varav 10 år i Linköping och de senaste 10 åren på SCÄ.   http://www.scfa.se/about/index.html

 

 

EAT IT! CIRKUSVARIETÉSHOW 18 & 19 oktober

Missa inte föreställningarna av Eat it! - en cirkusvarietéshow om skönhetsideal och kroppshets. 18/10 kl 19.00 & 19/10 kl 16.00 på Diesleverkstadens Stora scen.
Läs mer här

DUGER JAG?
TEMA KROPPEN
Under hösten kommer Nacka kulturcentrum arbeta med temat KROPPEN på olika sätt; i kursverksamheten, i skolverksamheten, i en ny utställning i Nacka konsthall samt med en offentlig föreställning ”Eat it!” om vad vi gör med våra kroppar. Detta seminarium kring temat i samarbete med Dieselverkstadens bibliotek och Nacka kulturcentrum är också ett led i att lyfta temat.

Pressen på killar och tjejer att duga och se ”rätt” ut är idag större än någonsin. I de sociala medierna sprids bilder och ideal likasnabbt som de har publicerats. På TV får vi följa personer som vill gå ner i vikt.  Är det positiv inspiration eller bygger detta på dålig självkänsla och ojämlikhet mellan könen?

Vi vill granska hur fixeringen vid vår egen och andras kroppar påverkar vår identitet, självkänsla och relationer. I extrema fall kan kroppsfixering t.o.m. leda till sjukdom och död. Hur kan vi vända på perspektivet så att vi ser det positiva i oss själva och andra?

Dieselverkstadens Bibliotek
Ett ultratrevligt bibliotek där du hittar de senaste böckerna, de smarrigaste filmerna, de bästa serierna, de roligaste tv-spelen och mycket mycket annat. Botanisera bland hårdkokta deckare och livsavgörande klassiker, mys i vår barnhörna, besök författarkvällar och språkcaféer. Gratis wifi och gott om plats för dig som vill plugga. Välkomna!      dieselbibliotek.nacka.se/web/arena

Nacka kulturcentrum
Nacka kulturcentrum (NKC) är del av Nacka kommun och är den aktör i Dieselverkstaden som står för en stor del av kultur- och kursverksamheten i huset. NKC agerar även värd för Dieselverkstadens scener, verkstäder och konferenslokaler och bedriver en omfattande uthyrningsverksamhet för företagsevenemang, kulturevenemang eller privata tillställningar. Dessutom bedriver verksamheten ett omfattande arbete med att leverera kvalitativ kultur till skolor och förskolor. www.nackakulturcentrum.se