Din tur, Adrian

Var Biblioteket

Välkommen till en inspirerande kväll om att hitta vägen till läsning utifrån den hyllade och Augustnominerade boken Din tur, Adrian!

Författaren Helena Öberg samtalar med Sveriges Läsambassadör Anne-Marie Körling om Din tur, Adrian. Boken är en bildberättelse/grafisk roman som handlar om 10-årige Adrians tuffa skolsituation, med stora lässvårigheter och ett växande utanförskap. En gestaltning av en ung människa med allt vad det innebär: rädslor, drömmar, sorg, ilska och längtan – men kanske mer än allt annat en berättelse om fantasins kraft att förändra.

Kristin Lidströms fantastiska illustrationer från boken kommer även att hänga som utställning på biblioteket 18-30 april.

Torsdag 28 april kl 19 i biblioteket. Fri entré!

Din tur, Adrian blev Augustnominerad i Barn- och ungdomsbokklassen 2015. Juryns motivering: “Adrian har svårt med läsningen och i skolan blir han mobbad. Han flyr bort i fantasier där han är luftakrobat på en cirkus. Men när han träffar hunden Heidi förändras allt. Någon tror på honom, och plötsligt är tillvaron i färg. I Kristin Lidströms och Helena Öbergs mångbottnade seriebok spelar färgen en avgörande roll. Övergången från svartvita serierutor till helsidor i färg speglar Adrians känslor och betonar fantasins kraft. Det suveräna ordlösa berättandet öppnar boken för alla läsare.”

Arr: Dieselverkstadens bibliotek i samarbete med Mirando bok

adrian_omslag_mindre
Adrian_cirkus_mindre

Illustrationer: Kristin Lidström
Foto: Mats Lundqvist

« tillbaka
Din tur, Adrian

Pressröster om Din tur, Adrian

Pressröster om Din tur, Adrian:

“En helt underbar bok! En explosion i färg och form, teckning och text. Den hade kunnat vinna Augustpriset och jag hade blivit så glad!” — Yukiko Duke, Gomorron, SVT

»En urstarkt berättad, djärv, vacker och experimentell, grafisk roman som vetter mot bilderbok, om dyslexi, utanförskap och kärleken till en hund. Spännande växling mellan livet i svartvitt och i färg.” — Ulla Rhedin, Dagens Nyheter 

Om författarna

Helena Öberg (text) har skrivit ett flertal uppmärksammade barn- och ungdomsböcker; Viktor Dolores (1994), Vendela Blåöga (2001) och Min syster Flygande Flavia (2005) är några fina exempel. Hon har också undervisat i kreativt skrivande på bl.a. Berghs School of Communication, och varit ordförande för Författarcentrum.

Kristin Lidström (bild) avslutade sin utbildning på HDK 2010 och har därefter snabbt etablerat sig som en av de mest innovativa illustratörerna/grafiska formgivarna i Sverige. Nyligen har hon bl a formgivit Bonnier Pockets klassikerserie med omslag till böcker av Sara Lidman, Harry Martinson, Ivar Lo-Johansson och Birgitta Trotzig, liksom en svit om fyra omslag till Novellix.