Arkivens dag

Välkomna till Arkivens dag på Nacka lokalhistoriska arkiv. Arkivens dag firas i hela landet varje år den andra helgen i november. I år är temat ”Gömt och glömt”. Nacka lokalhistoriska arkiv kommer att fokusera på kvinnohistoria som har varit ett tema hos oss under hela hösten.

När: Lördag den 9 november 12:00-16:00

Var: Dieselverkstaden

Program för Arkivens dag:

  • Öppet hus i Nacka lokalhistoriska arkiv (ligger innanför Dieselverkstadens bibliotek) 12:00-16:00
  • Utställning i Nacka konsthall om Nackas kvinnohistoria 11:00- 17:00
  • Föreläsning med My Hellsing om Hedvig Elisabet Charlotta på Lilla scen 13:00-14:00
  • Föreläsning med Jane Morén om Anna Johansson-Visborg på Lilla scen 15:00-16:00

Lokalhistoriska arkivet håller öppet hus och tar fram intressanta bilder och handlingar ur samlingarna. Du får också möjlighet att ställa frågor direkt till vår arkivarie på plats.

På Lilla scen hålls två föredrag. Först ut som föreläsare är My Hellsing. Hon är forskare vid Historiska institutionen och forskar inom politisk historia, socialhistoria och kulturhistoria. My Hellsing är också redaktör för tidskriften Sjuttonhundratal. Hennes bok ”Hedvig Elisabeth Charlotte” porträtterar hertiginnan som 1774 kom till Sverige för att bli maka till Hertig Carl (bror till Gustav III). På sin väg till hertigen vistades hon på Nyckelvikens herrgård. My Hellsings föredrag handlar om Hedvig Elisabeth Charlottas händelserika liv.

Den andra föreläsaren är Jane Morén. Hon är författare och journalist. Hon har skrivit biografin ”Min kärlek har stannat mest hos er” som handlar om kvinnokämpen Anna Johansson-Visborg som startade en kvinnlig fackförening för bryggeriarbeterskor och grundade semesterhemmet Visborgs minne. I föredraget kommer Jane att berätta mer om Anna Johansson-Visborg.

Anna Johansson-Visborg och Hedvig Elisabet Charlotta är också två av de kvinnor som porträtteras i Nacka konsthall.

Fri entré till samtliga evenemang!

 

Fotokällor:

Hedvig Elisabet Charlotta, Foto:Nationalmuseum.

Anna Johansson-Visborg, foto ur tidningen Morgonbris arkiv. Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek.

My Hellsing, fotograf Håkan Lindgren.

Jane Morén, fotograf Belinda Morén.

« tillbaka
Arkivens dag
 

Arkivens dag

Var Lilla scen och Arkivet
Målgrupp Alla är välkomna

I arkiven finns handlingar som vittnar om vår historia likväl som människors tankar och minnen. Historien finns lagrad på pergament, papper och datafiler. Arkiv runt om i landet inbjuder dig denna dag till öppet hus. Titta in bakom kulisserna, låt dig imponeras och fascineras av spännande dokument samt lyssna på spännande föredrag.

11:00-13:00 Öppethållande och visning av Nacka lokalhistoriska arkiv

FÖREDRAG PÅ LILLA SCEN
13:00 Kvinnor ur det förflutna Kulturhistoriker och författare Katarina Schoerner Carr berättar utifrån bilder om pigan Sara Nilsdotter till fredskämpen Marika Stiernstedt. Vidare om kvinnor i svensk historisk lagstiftning, 1600-talets häxhysteri och kvinnor i kampen för rösträtt och jämställdhet.

14:00 I skuggan av Atlas – En berättelse i ord och bild Bildkonstnär och författare Bengt Olsen visar bilder och berättar om historien och livet kring fabrikerna i Sickla.

15:00-17:00 Öppethållande och visning av Nacka lokalhistoriska arkiv

Fri entré!

« tillbaka
Arkivens dag