Vatten – Nordic Tapestry, fotorealistiskt med särskild vävteknik

Datum 07 september, 2019
Tid 13:00VERNISSAGE
Startdatum 7 september 2019
Slutdatum 13 oktober 2019
Var Nacka konsthall
Målgrupp Alla är välkomna! Fritt inträde

Vatten är en förutsättning för allt känt liv på jorden idag och består av väte och syre (H₂O). Det vetenskapliga namnet är diväteoxid och på latin heter vatten aqua.

Vatten är något de flesta människor har en relation till. Vi har i dagens samhälle mer och mer börjat förstå vikten av tillgång till rent vatten och att även våra barn och barnbarn måste få ha det. Vatten är helt enkelt – livets källa.

Vatten har många skepnader – det kan vara lugnt och stilla men kan också omvandlas till en stark kraft. Det kan frysa till is eller omvandlas till ånga och dunsta bort. I alla dess former har det hjälpt människan genom tiderna att utvecklas, som transportvägar över is och hav, gett värme och kyla, att laga mat i eller göra drycker av. Listan av användningsområden kan göras lång.

Vi i gruppen har på olika sätt valt att väva en bildväv där vatten inspirerat oss. Därför blir vävarna personliga både utifrån hur vi valt att gestalta temat men också för att vi alla är fristående textilkonstnärer som utrycker oss på olika sätt i denna vävteknik.

Utställare: Nordic Tapestry

« tillbaka
Vatten – Nordic Tapestry, fotorealistiskt med särskild vävteknik

Om oss

Vi är ca 25 vävare från Sverige, USA och Island. Vi har det gemensamt att vi alla väver fotorealistiska bilder i en teknik som utvecklats av Helena Hernmarck, en svensk textilkonstnär som är bosatt i USA. Vi har alla lärt oss denna teknik genom att vi vidareutbildat oss inom vävning genom att gå en eller flera av Helenas kurser.

Tekniken bottnar i gamla svenska vävtekniker men genom att bilden här byggs upp av ”pixlar” i en sorts ”lager på lager teknik” ges en 3-D känsla vilket bäst syns om man ser bilden på avstånd.

Garnerna är först och främst lin och ull men även bomull, silke mm som man sedan sätter samman i olika ”garndockor” som sedan plockas in för hand, allt enligt en bestämt rapportordning innan ett dubbelt tuskaftsinslag av lintrådar görs. Detta är ett tidskrävande arbete och tillsammans med dessa, oftast dyra garner kan priset för dessa bildvävar bli dyra att köpa trots att timpenningen för väverskan är låg.

Mer information om gruppens medlemmar och tidigare utställningar finns på hemsidan www.nordictapestry.se

 

Tidigare utställningar

2011 ”Textil i rullning”, Pylonen, Borlänge som del i Helena Hernmarcks utställning

2012 ”In our Nature” American Swedish Institute, Minneapolis, USA som del i Helena Hernmarcks utställning

2013 ”Textilt på menyn”, Allé, Kivik

2014 ”Måla med garn”, Greenverket, Green Hotel, Tällberg

2015 ”Årstider”, Vävstolsmuséet, Glimåkra

2016 ”Från himmel till halm”, Halmens Hus, Bengtsfors

2017 ”Face to Face”, Washington Art Association Gallery, US

Alla tillfällen

  • 07 september | 13:00VERNISSAGE