Tango i sensommarkväll – Myrsjö Festplats – Fri entré

Datum 03 september, 2022 Lägg till i min kalender
Tid 16:00-19:00
Var Myrsjö festplats
Målgrupp Alla är välkomna, från erfarna tangodansare till dem som aldrig ännu tagit ett steg!

Utomhuskonsert med sveriges coolaste tangoband

Hyllning till konstnären Torsten Renqvist och hans fantastiska konstverk Spelande tjäder med en utomhuskonsert. Det melankoliska och drömska åttamannabandet Darya och Månskensorkestern spelar finsk tango alldeles underbart och de kommer dessutom visa hur den ska dansas! Just denna kvällen kommer Anna Maria Espinosa vara lead singer! Vi hoppas på många dansande, både erfarna och de som nu vill ta chansen att lära sig tango OCH få dansa till en levande orkester. Utomhus. Vid Spelande tjäder. I nackakvällen. Ni hör ju – det kommer bli en magisk afton!

Ta gärna med picknick. Kom och njut av den vackra platsen vid Myrsjön där bland annat Ulf Lundell har spelat. Vill man inte dansa är det ju hur mysigt som helst att bara sitta i gräset och njuta av musik och stämning.

Datum: Lördagen den 3 september 2022
Tid: Klockan 16:00-19:00 Två set á 35 minuter inkl. paus – fri entré
Adress: Hasseluddsvägen 103, 132 39 Saltsjö-Boo
Kommunikation: Från Slussen – Buss 471 el 444 mot Västra Orminge till hållplats Korset. Gå ca 5-10 min åt höger mot vattnet och du ser skyltar Myrsjö Festplats och en dansbana under tak.
Om du tar buss 444 till Västra Orminge centrum kan du byta till buss 417 som stannar precis utanför Myrsjö Festplats. OBS! Den går endast en gång i timmen så kolla tidtabell.Parkering- Långtidsparkering Skarpövägen.
Arrangör: Kulturhuset Dieselverkstaden och Nacka konsthall


Finsk tango
Tangons absoluta urhem är Afrika och kom till Sverige under 1800-talets andra hälft. Det var sjömän från hamnstäder som Buenos Aires och Montevideo som lärde ut argentinska steg. Den etablerades mest i Finland med start år 1913, då den slog an en sträng i den finska mentaliteten.Finsk tango liknar foxtrot och många förknippar tango med melankoli. Men kan också uttrycka glädje, lekfullhet, retsamhet, passion och dramatik. Det är en social dans.

Publik
Nästan var 5:e invånare i Nacka är född i utlandet och de flesta är från Finland. Sverigefinska föreningen är nystartad och försöker hålla uppe den finska kulturen. Finsk tango har hållit sverigefinnar samman men nu har de typiska tangokrogarna stängt. Då kanske  detta event fylla ett tomrum?! Men alla är såklart välkomna!

« tillbaka
Tango i sensommarkväll – Myrsjö Festplats – Fri entré

Om Torsten Renqvist

Torsten Renqvist levde 1924-2007. Född i Ludvika och bosatt många år i Saltsjö-Boo. Torsten studerade i slutet av 40-talet på Aksel Jörgensen vid Kungliga Danska Konstakademien i Köpenhamn och därefter för Sven Erixson vid konsthögskolan i Stockholm. Inspireradas av polsk folkkonst. Ateljé i Kummelnäs. Ett av hans sista verk är Vanja och Alma, år 2000, Astrid Lindgrens barnsjukhus.

Konstverkets titel- Spelande Tjäder. Som en deltagare på festplatsen. Humoristisk referens i dansens och umgängets rituella natur. Konstverket invigdes år 1998. Material är brons och stjärten är ursprungligen en barkbit som konstnären haft liggande i många år. Denna tjäder har fått göra tjänst som suveränt sällskap åt Elsa Beskow på hennes torg i Djursholm.

Om Darya och Månskensorkestern

Darya & Månskensorkestern från Stockholm har sedan 2004 spelat världens vemodigaste musik, finsk tango. Genom att blanda in exotica, beguine, finsk ståltrådsrock, vals, iranska krigssånger och schlager i den finska tangon har orkestern vunnit en stor publik i alla åldrar och från alla sorters bakgrund. I spetsen för orkestern står Sveriges orkrönta tangodrottning Darya Pakarinen. Just denna kväll kommer den strålande Anna Maria Espinosa ersätta Darya som lead singer.  Bandet har släppt två skivor där man utforskat den finska musikskatten, ett album med eget material och en lång rad singlar. Orkestern har medverkat i fillm, gjort musik till teaterföreställningar och varit husband på en egen klubb. När Finland 2017 firade 100 år var det Darya & Månskernsorkestern som satte sin musikaliska prägel på hela den gala som direktsändes i Sveriges Radio och SVT, med en lång rad sverigefinska artister.

Musikaliska samarbeten

Både på scen, på skiva och på film har orkestern samarbetat med en lång rad artister med sverigefinsk bakgrund. Bland de musikaliska samarbetena finns Markus Krunegård, Anna Maria Espinosa, Frida Hyvönen, Iiris Viljanen, Anna Järvinen, Arja Saijonmaa, Love Antell, Kristian Anttila, Lisa Miskovsky, Marko "Markoolio" Lehtosalo och många andra. Ibland har orkestern tolkat artisternas låtar, ibland har artisterna sjäva valt en finska tango att tolka tillsammans med orkestern. Flera av samarbetena har spelats in och blivit till singlar eller spår på album. Flera artister utan det finska språket har också gästat Darya & Månskernsorkestern genom åren, bland andra David Ritschard, Zhala, Nino Ramsby, Shima Niavarani och Magnus Carlson.

manskensorkestern.se/

Alla tillfällen

  • 03 september | 16:00-19:00