Nära konst – konsten i vår vardagsmiljö

Startdatum 7 mars 2020
Slutdatum 31 december 2020
Målgrupp Alla är välkomna

Kulturhuset Dieselverkstaden och Nackas offentliga konst har startat ett projekt för att lyfta fram den offentliga konsten som finns i Nacka. Projektet heter Nära konst.

I vår vardagsmiljö, i det vi kallar det offentliga rummet, finns det konstverk. Vi kanske inte alltid tänker på dem – bronsstatyn i träddungen, skulpturen vid busshållplatsen eller platsen där barnen leker på skolgården.
För att öka engagemanget kring den offentliga konsten i kommunen kommer vi arrangera olika aktiviteter runt några utvalda verk. Kulturhuset Dieselverkstaden och Nackas offentliga konst kommer till exempel bjuda in konstnärer som får tolka verk och skapa en egen gestaltning.

Vi kommer bjuda på föreläsningar, guidade turer, tävlingar och projekt där nackaborna själva kan delta, vi kanske har en picknick i gräset samtidigt som en guide berättar för oss om konstnären och verket vi har framför oss.

Premiär för Nära konst med föredrag och mingel, fritt inträde!

Den första aktiviteten utgår från porträttet av Knut Wallenberg i Wallenbergsparken i Saltsjöbaden som är skulpterad av Carl Milles. Konstnären Cecilia Ömalm kommer att installera en ljuspyramid framför verket. I parken går den att se både på avstånd och på nära håll, en transparent form som ger ett både tungt och lätt intryck.

Verket kommer att finnas i Wallenbergsparken 21 mars till 6 april. 

Cecilia Ömalm utgår från arkitektur i sin konst och arbetar både två- och tredimensionellt med print, skulptur och ljusinstallationer. Hon finns representerad bland annat hos Moderna museet, Statens konstråd, Västerås konstmuseum.

Cecilia Ömalms ljuspyramid

Cecilia Ömalms ljuspyramid

 

Ansvariga för projektet
Nanna Leth, konstsekreterare Kulturhuset Dieselverkstaden, Nacka kommun
Kristina Junzell, projektledare

 

« tillbaka
Nära konst – konsten i vår vardagsmiljö

Vilken plats i Nacka berör dig?

En av konstens funktioner är just att beröra.

Kanske finns det ett konstverk i Nackas offentliga rum som berör dig, eller kanske finns det en annan plats i vår kommun som berör dig extra. Har du ett minne kring platsen eller finns det annan anledning till att den platsen ger den dig en särskild känsla?

Skicka in bild/er på platsen som berör dig! Berätta gärna lite om varför denna plats är speciell för dig.

Digitala bilder till nkc.konst@nacka.se

Har du fysiska skickar du till Dieselverkstaden, Marcusplatsen 17, 131 54 Nacka och märk kuvertet med” Nackas offentliga konst”.