Henryson + Beatbows

Datum 11 september, 2020
Tid 19:00
Var Dieselverkstadens scener
Målgrupp Alla är välkomna!
Längd: 75 min

11 september, 19:00, Dieselverkstadens lilla scen

Köp biljett

I september drar vi igång en helt ny konsertserie på Dieselverkstadens scener, Henryson +,  där vi samarbetar med cellisten och tonsättaren Svante Henryson som i sin tur bjuder in gäster till sina konserter. Henryson +  kommer att bjuda på många spännande musikaliska möten från beatbox till klassisk musik, filmusik, jazz och mycket mer.

Till denna konsert kommer Svante Henryson bjuda in beatboxaren Mattias Yilbar Norgren. Tillsammans har de duon Beatbows som förenar fjäderlätta celloklanger med blytunga beatboxbeats. Och blytunga cellobeats med fjäderlätta beatboxklanger. Det är virtuost, det är lekfullt, det är musikanteri på högsta nivå.

Beatbows debuterade för två år sedan vid Kungliga Musikaliska Akademiens årssammankomst, ett framträdande som utgjorde en premiär för beatbox i ett av våra högtidligaste musikaliska sammanhang.

Mattias Yilbar Norgren är en av våra främsta beatboxare och har uppträtt med många av Sveriges största artister. Han beatboxar i flera olika sammanhang, genrer och länder. Det finns inga gränser. Mattias spelade trummor redan som spädbarn och har varit beatboxare sedan 15-årsåldern. Yrkesmässigt lever han ett dubbelliv: han är både professionell musiker och bilmekaniker. Mattias är ende svensk med folkhögskolepoäng i ämnet Beatbox.

Konserten kommer att bjuda på cello och beatbox till låtar skrivna av Svante Henryson. Hans låtar är en blandning av jazz, klassiskt, indiskt och rock. Mattias adderar dessutom en hiphop-faktor till denna mix.

Ett smakprov för hur det kan låta får du via denna länk:

https://youtu.be/C3gq1Tff8ws

När: Fredagen den 11 september 19:00

Var: Dieselverkstadens lilla scen

Medverkande: BEATBOWS – Svante Henryson, cello & Mattias Yilbar Norgren, beatbox

Biljetter: 160 kr (ordinarie), 90 kr (studenter och pensionärer)

 

Boka din biljett här! « tillbaka
Henryson + Beatbows

Allmänt om:

I Henryson + bjuder vi in till en konsertserie på Dieselverkstadens scener där vi får ta del av musikern och tonsättaren Svante Henrysons musikaliska värld.

Svante Henryson växte upp i Umeå, där han började sin musikerbana som el- och kontra-basist inom rock och jazz. Efter studierna, bl.a. vid Musikaliska Akademien i Prag, blev han rekordung solobasist i Oslo Filharmonien.
Därefter följde ett musikaliskt lappkast och han flyttade till USA för att bli elbasist i ett världsberömt hårdrockband med gitarristen Yngwie Malmsteen.
Under de många långa världsturnéerna lärde han sig ytterligare ett instrument: cello – hans  unika spelstil är gränssprängande i både klanger, teknik och inte minst genremässigt.
Med sina tre instrument rör sig Svante obehindrat inom ett osedvanligt stort musikaliskt spektrum, vilket den digra listan på prominenta samarbetspartners inom vitt skilda genrer vittnar om; Elvis Costello, Anne-Sofie von Otter, Steve Gadd för att nämna några.
Svante Henryson är även en prisbelönt tonsättare. På verklistan återfinns orkesterverk, kammarmusik, bland annat den prisbelönta Sonat för Soloviolin, sångcykeln Frånvarons Speglar, det stora samiskspråkiga oratoriet Vidderna Inom Mig, och solokonserter, bl.a. för moderna instrument såsom elbas och steelpans.
Svante Henryson är ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien, och konstnärlig ledare för Umeå Kammarmusikfestival.
2014 fick han Sveriges Radios Jazzkatten – Årets Musiker, och belönades 2015 med det prestigefyllda Nordiska Rådets Musikpris.

Alla tillfällen

  • 11 september | 19:00