Den som lämnar flocken blir uppäten av vargen – Teater Gyllene Draken

Datum 17 oktober, 2022 Lägg till i min kalender
Tid 19:00-20:00
Var Lilla scen
Målgrupp Från 12 år och uppåt

Den som lämnar flocken blir uppäten av vargen är en föreställning om konflikten mellan att välja sitt eget liv och förväntningar från familj och vänner.

Fikret har flyttat från sin lilla by i Turkiet till en ny by i Sverige – Alby. Han längtar tillbaka, där var allt tryggt och bra och problemfritt. Det är i alla fall så han minns det. I Sverige är det ett liv med en ny skola, nya vänner, nya värderingar, nya intressen och nya drömmar: teater, musik och kärlek. Drömmar som går på tvärs mot pappas förväntningar: ”Den som lämnar flocken blir uppäten av vargen”.

I föreställningen får vi möta vardagen i barndomens Turkiet och tonåren i Alby. Fikrets föräldrar. Pappan som lämnade fattigdomen och kämpade med dubbla arbeten i ett nytt land för att skapa ett bättre liv för sin familj. Mamman som blev bortgift som 14-åring och som födde sex barn, varav två dog i fattiga förhållanden. Vi möter även gemenskapen i kompisgänget – men det är också en värld av våld och kriminalitet.

”Jag vill göra den här föreställningen för högstadieelever för att jag inte vill att de ska göra samma misstag som jag, när jag var i deras ålder. Jag hamnade i slagsmål och var nära att bli medlem i ett kriminellt gäng.
I stället vill jag uppmuntra till att våga säga emot och kämpa för sina drömmar. Jag tror att många kommer att känna igen sig i föreställningen.”
Fikret Çeşmeli

Fikret Çeşmeli gestaltar sin egen uppväxt och spelar alla roller. I föreställningen får han göra det som han kämpade för som ung – att få spela teater och spela på instrumentet som han vid 7 års ålder blev förhäxad av, den turkiska lutan bağlama!

Var: Lilla scen
Pris: 120 kr, klicka här
Ålder: Från 12 år och uppåt
Arrangör: Kulturhuset Dieselverkstaden

Foto: Peter Sjöquist

 

Köp/boka biljett här! « tillbaka
Den som lämnar flocken blir uppäten av vargen – Teater Gyllene Draken

Medverkande

Av och med: Fikret Çeşmeli
Regi: Michael Cocke
Musik: Fikret Çeşmeli
Produktion: www.gyllenedraken.com

 

Om Teater Gyllene Draken

Teatern Gyllene Draken är en nystartad teater med säte i Nacka kommun. Teaterns mål är att skapa angelägen teater av högsta konstnärliga kvalitet för barn och ungdomar. Föreställningarna arbetas fram i nära dialog med sina målgrupper och ska vara tillgänglig för barn och ungdomar i hela landet.

Michael Cocke är Teater Gyllene Drakens konstnärliga ledare. Han har arbetat sedan 1986 som regissör på institutioner och fria grupper. Han har även varit konstnärlig ledare på Folkteatern Gävleborg och Örebro Länsteater. Teater Gyllene Draken har fått sitt namn efter den tyske dramatikern Roland Schimmelpfennig´s pjäs Gyllene Draken.

Alla tillfällen

  • 17 oktober | 19:00-20:00