Tre snabba frågor till Lena Flodman!

Lena Flodman är aktuell med kommande utställningen Monster i Nacka konsthall och har vernissage 30 september 14:00.

Lena är också högaktuell med verk i Venedig i kontexten till pågående konstbiennal, två offentliga utsmyckningar till Malmö och Kungälv och en utställning med Nick Turvey på Gallery Erik Axl Sund med vernissage 29.9. Utställningen har ett annat tema: konsumtion och skam/skuld.
Brukar du vara i Dieselverkstaden har du säkert sett Sliced Duck i entrén, en underbar rosa anka i kläng- klättertåliga delar som både barn och vuxna älskar!
Nu är vi nyfikna, vem är du Lena Flodman?

Berätta om ditt konstnärskap och om vad som driver dig?
Jag drivs av nyfikenhet, material-nörderi och passion. Använder i mitt konstnärsskap redan fabricerade föremål, oftast leksaker, som jag hittar bland soporna på en strand i Italien. De fungerar som filter och medel för att uttrycka mina egna tankegångar om livet och om att vara människa. Alltid med en mix av humor och allvar.

Utställningen i Nacka konsthall heter Monster, vad är det för monster och hur är tanken bakom detta?
Monster kom till som en spontan idé vid diskussionen om en utställning kring denna tidsperiod. Antagligen kändes det helt naturligt för mig som tema för att jag dels hittar många fiktiva monster bland strandfynden och dels sätter ihop leksaksfynden helt intuitivt och resultaten blir ett slags monster.

Jag jobbar främst med SKULPTUR och med kompositioner jag själv inte har sett förut och därför saknar.
Monster-temat har blivit dels som ett utforskande av vad som gör ett monster till ett monster och en dels som en redovisning av mitt fyndmaterial.
Centralt i utställningen står det stora gula Båtmonstret i glasfiber. Det finns något sorgligt och ensamt över det monstret och egentligen monster generellt.

Jag hittar många dockor med långt hår och de har ingått i mitt material länge. Havet har givit dom nya frisyrer som tangerar rokokons höga uppsättningar eller punkens typiska frisyrer. Filmindustrin ligger bakom att dockor uppfattas som skrämmande och som en form av monster. Dockor är ju miniatyr-människor och kroppar. Jag fascineras av leksaksindustrin tolkning av människokroppen och är övertygad om att den spelar en stor roll i de rådande kroppsidealen.

Monster kan stå för en självbild och ett skällsord. Ibland syns det inte heller på utsidan att vi har att göra med ett MONSTER.
Jag hoppas kunna skrämmas litegrann med mina figurer men mest beröra på något vis…till skratt eller till gråt.

Till sist, vad har du för relation till Nacka?
Jag är sedan 1996 medlem i KKV, Konstnärernas Kollektiv Verkstad, i Sickla, och att jag har min Sliced duck i Dieselverkstadens entré.


Sliced duck


Båtmonster, från kommande utställningen Monster. Vernissage 30 september 2017

 

« tillbaka
Tre snabba frågor till Lena Flodman!